latinica  ћирилица
08/12/2017 |  11:54 ⇒ 12:00 | Autor: RTRS

Povećano prikupljanje doprinosa

Sredstva za isplatu penzija u Republici Srpskoj u najvećem obimu su obezbijeđena od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, čije prikupljanje posljednjih šest mjeseci nije bilo manje od 68 miliona KM na mjesečnom nivou.
Fond PIO - Foto: RTRS
Fond PIOFoto: RTRS

Portparol Fonda PIO Tihomir Јoksimović precizirao je da se prikupljanje sredstava po odnosu doprinosa kretalo od 68 do 71 miliona KM, osim septembra kada je iznosilo oko 64 miliona KM.

- Prihod po osnovu doprinosa za PIO u novembru je iznosio 67,5 miliona KM - naveo je Јoksimović.

Osim znatno boljeg prikupljanja sredstava po osnovu doprinosa, on je istakao da je postignuta i bolja struktura penzija, odnosno da je prvi put invalidska penzija zastupljena manje od 15 odsto u ukupnoj strukturi.

- Iz mjeseca u mjesec poboljšava se struktura penzija, u smislu da je bolje imati što veći procenat starosnih, a manji invalidskih penzija - rekao je Јoksimović.

On je dodao da u ukupnoj strukturi starosne penzije učestvuju sa 55,75 odsto, porodične sa 29,21 odsto, invalidske sa 14,93 odsto i ostala prava sa 0,11 odsto.

Prema njegovim riječima, isplata penzija za novembar počela je dva dana ranije, imajući u vidu da je 10. decembar u nedjelju.

- Danas počinje isplata novembarske penzije, počela je dva dana ranije i to je dobro za naše korisnike. Uobičajen je datum 10. u mjesecu za isplatu penzije iz prethodnog mjeseca - napomenuo je Јoksimović.

Isplatom je obuhvaćeno 259.812 korisnika prava, od kojih u Republici Srpskoj 211.356, a van Republike za 48.456 korisnika.

Za isplatu penzije za novembar potrebno je 84,9 miliona KM u neto iznosu, odnosno 86 miliona KM u bruto iznosu.

Izvor: Srna