latinica  ћирилица
08/12/2017 |  14:45 | Autor: RTRS

VSTS- Podrška kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama"

Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH pridružio se ovogodišnjoj međunarodnoj kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" organizovanjem današnje cjelodnevne edukacije o temi "Rodne predrasude u radnim odnosima i primjena prava" za projektne službenike VSTS-a BiH.
Nasilje u porodici (Foto: ilustracija / calgarysun.com) -
Nasilje u porodici (Foto: ilustracija / calgarysun.com)

Iz VSTS-a BiH saopšteno je da je cilj radionice naučiti prepoznati i eliminisati rodne predrasude, te različite oblike diskriminacije na osnovu pola i seksualnog uznemiravanja u radnom okruženju.

Projektni službenici mogli su saznati šta mogu učiniti ako su izloženi seksualnom ili rodno zasnovanom nasilju, kao i šta institucija može učiniti u prevenciji seksualnog uznemiravanja.

Radionica je bila zasnovana na primjenjivom domaćem, regionalnom i međunarodnom pravnom okviru, te na pravnoj teoriji, praktičnim primjerima i istraživanjima u oblasti sociologije prava u BiH i inostranstvu.

Tokom radionice predstavljene su i smjernice za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja u pravosudnim institucijama u BiH, te njihova primjena u VSTS-u BiH i pravosuđu.

VSTS BiH je 2015. godine usvojio Smjernice koje su izrađene u okviru projekta "Rod i reforma pravosuđa", koji su implementirali Atlantska inicijativa i Centar za bezbjednost, razvoj i vladavinu prava.

Na osnovu toga, Atlantska inicijativa je izradila priručnik "Rod i pravosuđe", prema kojem se vrši ova edukacija.

Radionica je organizovana u okviru projekta "Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH - druga faza" koji implementira VSTS BiH, a finansira Vlada Švedske.

Projektnim aktivnostima predviđeno je unapređenje rodne jednakosti u pravosuđu.

"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" globalna je svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u više od 100 zemalja svijeta.

Kampanja je počela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava, čime se ističe da je nasilje nad ženama kršenje temeljnih ljudskih prava.

Izvor: Srna