latinica  ћирилица
08/12/2017 |  16:35 ⇒ 18:47 | Autor: RTRS

Bijeljina- Aktivizmom protiv zavisnosti (VIDEO)

U Republici Srpskoj liječenih zavisnika od droge ima najviše u dobi od 30 godina, ali među njima su i mladi od 15 godina, što je uzrast u kojem se najčešće prvi put i susreću sa drogama. Ovo je podatak Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Srpskoj.
Zloupotreba droga - Foto: RTRS
Zloupotreba drogaFoto: RTRS

U Osnovnoj školi "Knez Ivo od Semberije" u Bijeljini organizovana je centralna manifestacija povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti.

Prema posljednjim istraživanjima 2011. godine, pet odsto mladih je tada već od 15 godina probalo neke od droga, najčešće marihuanu. Alkohol je koristilo 70 procenata mladih, a 35 odsto je pušilo duvan i duvanske proizvode. Srpska ima registar osoba koje se liječe od bolesti zavisnosti.

- U 2016. godini na liječenju je bilo 486 zavisnika u dobi od 15 i više godina, a najčešće su to heroinski i zavisnici od marihuane - kaže Milan Latinović, predsjednik Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Republike Srpske. 

U ovoj komisiji kažu da su veterani rata posebna grupa koja je podložna zloupotrebi alkohola. Na zloupotrebu psihoaktivnih supstanci posebno su osjetljiva djeca. Treći važan rizik za zdravlje jesu cigarete.

Latinović je istakao da je veoma važno da se sprovodi šira akcija među stanovništvom o štetnosti droga, alkohola i cigareta, te promoviše zdrav način života i očuvanje zdravlja.

Pljenidba droge tokom ove godine veća je za 10 odsto u odnosu na prethodnu.

Zamjenik direktora Policije Republike Srpske Radomir Domuzin rekao je da je provedeno niz preventivnih akcija, a pored toga MUP Srpske je u proteklom periodu proveo znatan broj represivnih akcija koje su rezultirale hapšenjem većeg broja lica i razbijanjem većih narko grupa, a provedena je i jedna takva međunarodna akcija.

Predstavnici MUP-a i Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga i u Domu zdravlja u Bijeljini održali su predavanje o štetnim efektima psihoaktivnih supstanci.