latinica  ћирилица
08/12/2017 |  19:45 | Autor: RTRS

Greške koje pravimo kada smo prehlađeni

Sezona je prehlada i gripa što osobama s oslabljenim imunitetom može stvoriti probleme...

Stručnjaci otkrivaju koje su najveće greške koje pravimo, a koje usporavaju proces oporavka.

Oko 95 odsto upala grla uzrokuju virusi, pa nema svrhe uzimati antibiotike. Virusi uzorkuju i neugodne simptome poput crvenog i otečenog grla. Ako se pojavi žuta sluz ili bijele naslage, odnosno tačkice, vjerovatno se radi o bakterijskog infekciji.

Virus će pogoditi cijeli respiratorni sistem i disajne puteve, a ne samo grlo. U oba slučaja potrebno je voditi računa o hidrataciji tijela i izbjegavati ispijanje alkoholnih pića, ali i kafe koja uzorkuje dehidraciju.

Grgljanje slane vode pomaže kod upaljenog grla. Možete je pripremiti tako da dvije kašičice soli stavite u pola litre vode i čuvate je u frižideru, jer hladna djeluju umirujuće. Za brzo otklanjanje bola u grlu dobro je koristiti anestetik za grlo u spreju.

Ako imate glavobolju ili temperaturu nemojte uzimati ibuprofen. To je jedna o češćih grešaka. Paracetamol je blaži za želudac od aspirina, a postoje dokazi da ibuprofen usporava reakciju imunog sustava.

Preporučuje se i suzdržavanje od govora, ali i od pušenja.

Djeca mogu dehidrirati vrlo brzo, a ako temperatura potraje duže od 24 sata, obratite se ljekaru. Upala grla uzrokovana virusom obično ne traje duže od sedam dana, a ako potraje, posjetite ljekara.

Izvor: Agencije