latinica  ћирилица
09/12/2017 |  17:20 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

"Sava" iz Bijeljine obilježila je 70 godina postojanja (VIDEO)

Prehrambena industrija "Sava" iz Bijeljine obilježila je 70 godina postojanja. Milorad Krstić, koji je decenijama u Njemačkoj razvijao biznis privatizovao je bijeljinsku fabriku prije sedam godina. "Sava" danas izvozi svoje proizvode na četiri kontinenta, a u narednoj godini proširiće kapacitete.
70 godina "Sava" Bijeljina - Foto: RTRS
70 godina "Sava" BijeljinaFoto: RTRS

Privatizovana fabrika ''Sava'' nastavila je sedam decenija dugu tradiciju prerade voća i povrća u žitnici u Srpskoj, i to je najvažnija činjenica koja se desila u kolektivu koji je prije sedam godina bio na koljenima.

Milorad Krstić, vlasnik ''Save'' ističe da će ova firma u sedmoj godini prvi put imati operativni plus, što znači, kako je istakao, da "pacijent silazi sa infuzije".

U ovoj godini Sava se uključila u inicijativu CCI za organizovani otkup proizvoda od 50 poljoprivrednih proizvođača, što će biti dodatnih 600 do 700 tona paprike. Sava u svom programu ima 120 proizvoda od voća i povrća, u ovoj godini uvela je pet novih, a u narednoj godini biće duplo više noviteta.

Petar Đokić, ministar industrije i energetike RS istakao je da će resorno ministarstvo u narednom periodu pružati svaki oblik podrške ovakvim preduzećima i ovakvim menadžerima.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ponosan je na uspješnu privatizaciju, posebno jer je nastavljena proizvodnja.

"Većina ljudi koji su privatizovali firme su se bavili gradnjom stanova, a ovu firmu je kupio čovjek koji je nastavio da radi ono što je Sava radila i prije'', rekao je Mićić.

''Sava'' svoje proizvode najviše izvozi u Njemačku, plasira ih i u neke arapske zemlje, izvoz je počeo i u Rusiju, a njeni proizvodi dobro su primljeni i u Kanadi.