latinica  ћирилица
11/12/2017 |  13:26 ⇒ 13:50 | Autor: RTRS

Јapan- Raj koji je izgrađen da zaustavi sukobe (FOTO)

Hiraizumi je u Јapanu poznat i kao Čista zemlja. Јapancima je ovo mjesto izuzetno važno, ali osim njih, rijetko ko je čuo za mjestašce od samo 8 hiljada stanovnika.
Harizimi  (Foto:jnize.com) -
Harizimi (Foto:jnize.com)

Stvoriti Budistički raj na Zemlji bio je cilj Fuđivare no Kijohire, koji je živio na prelazu iz 11. u 12. vijek.

Kada je imao sedam godina, pogubljen mu je otac, a majku su natjerali da se uda za očevog ubicu.

Kijohira je tako odrastao među smrtnim nerijateljima, a godinama kasnije, ubijeni su i njegova žena i dijete.

Umjesto da nastavi s uobičajenom praksom u to vrijeme, osvetom i izdajom, okrenuo se stvaranju onoga što je poznato pod nazivom Čista zemlja.

Cilj je bio da sve duše, prijateljske i neprijateljske, ljudske, ali i životinjske, nađu utjehu i žive u harmoniji na jednom mejstu. Tako je Kijohira počeo da gradi selo s hramovima, pagodama i vrtovima, a njegov ugled mirotvorca širio se sve do Kine.

Narednih 100 godina mir je vladao Hiraizumijem pod upravom Kijohirinih potomaka, ali ratnik Minamoto uspostavio je svoju diktaturu.

Uslijedili su vijekovi zanemarivanja veličanstvenih zgrada koje je Kijohira izgradio, ali uprkos tome, jedna je preživjela. Zlatna dvorana i danas je jedna od najvažnijih građevina Јapana.

Zahvaljujući svojoj dugoj i burnoj istoriji, ovo mjesto u regiji Tohoku steklo je zaštitu UNESKO, a među turistima najviše privlači ljubitelje istorije i japanskih običaja.

Hiraizumi je malo mjesto koje se može obići pješice, biciklom ili turističkim autobusom koji kruži čitavim selom.

Јedan od hramova je Čuson-đi, u kojem je živjelo 300 monaha. Danas se u glavnoj dvorani vrše rituali, kojima mogu da prisustvuju i posjetioci, a tu je i muzej nacionalnog blaga u kojem se nalaze brojne skulpture Bude.

Veći od ovog bio je hram Mocu-đi, u kojem je bilo 500 monaha, a prema zapisima bio je bez premca. Danas su ostali samo temelji...

Јedina zgrada koja je ostala netaknuta čitavih devet vijekova je Konđikido - Zlatna dvorana. Izgrađena je od crvene sandalovine, prekrivene zlatom. I danas oduševljava brojne turist.

Izvor: Agencije