latinica  ћирилица
11/12/2017 |  15:32 | Autor: RTRS

Kako je rizik od raka dojke povezan sa gojaznošću?

Istraživači su kazali da i relativno skroman gubitak težine značajno utiče na rizik od obolijevanja.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Žene koje izgube 12 suvišnih kilograma smanjuju šansu za trećinu. U studiji je analizirano 61.335 žena starijih od 50 godina. Došlo se do rezultata da gubitak suvišnih kilograma utiče na smanjenje rizika obolijevanja od raka dojke.

Već neko vrijeme naučnici znaju da je gojaznost i te kako povezana sa određenim kancerima, posebno rakom dojke, ali do sada je bilo vrlo malo istraživanja da li pacijenti mogu da smanje ovaj rizik gubitkom određenog broja kilograma.

Američki naučnici pratili su ove žene 14 godina. One koje su izgubile pet odsto tjelesne težine imale su 12 odsto manji rizik da obole od raka dojke. Na primjer, ako je žena visoka 165 centimetara i ima 77 kilograma, gubitak od 3,8 kilograma smanjio joj je rizik od obolijevanja za 12 odsto.

Ukoliko su uspjele da izgube 15 odsto tjelesne težine, odnosno oko 11,5 kilograma, rizik se smanjio za 37 odsto.

Istraživači vjeruju da masno tkivo ispušta prekomjernu količinu hormona estrogena, za koji smatraju da podstiče rast kancerogenih ćelija. Druga teorija je da su gojazni ljudi podložniji upalama pri čemu njihovi organi ili tkiva postaju natečeni. Smatraju kako ovaj proces šteti ćelijama DNK, njihovom genetskom kodu i izazivaju razvoj tumora.

Žene koje su učestvovale u istraživanju bile su starosti od 50. do 79. godine, a 59 odsto ih je bilo gojazno. Tokom 14 godina, 8.175 žena je uspjelo da izgubi kilograme u tri godine. U narednih 11 godina 3.061 žena je oboljelo od raka dojke. Utvrđeno je da su žene koje su se gojile imale veće šanse da obole od agresivnijeg tipa raka.

Udruženja za prevenciju obolijevanja od raka dojke apelovala su na žene starije od 50 godina da rade na gubitku suvišnih kilograma jer je u tim godinama veći rizik od obolijevanja od raka dojke.

Izvor: B92