latinica  ћирилица
11/12/2017 |  19:16 | Autor: RTRS

Patlidžan snižava holesterol

Plavi patlidžan je namirnica koja ima snažna antioksidativna svojstva i snižava nivo lošeg holesterola u krvi.
Patlidžan (Foto: Shutterstock) -
Patlidžan (Foto: Shutterstock)

Vitamini i minerali koje sadrži djeluju antibakterijski i protivupalno, i zbog toga se smatra dobrim saveznikom imuniteta. Fitonutrijenti iz plavo - ljubičastog povrća smanjuju izlučivanje histamina, čije povišene vrijednosti uzrokuju nesanicu i poremećaj raspoloženja.

Plavi patlidžan je izuzetno bogat dijetnim vlaknima i celulozom, zbog čega pozitivno djeluje na pravilan rad organa za varenje. Takođe, sadrži znatnu količinu pektina (biljnog želea), koji je ključan u smanjenju nivoa lošeg holesterola. Njegova fitohemikalija, zvana saponin, osim protivupalnog svojstva ima i antialergijski i antikancerogeni efekat. Istraživanja su pokazala da sadrži i bioflavonoide koji štite ćelije od oštećenja i kancerogenih oboljenja.

Od minerala, plavi patlidžan ima najviše kalijuma i zbog toga je koristan i za normalizaciju krvnog pritiska. Najbogatiji je vitaminima B grupe (riboflavin, tijamin, nijacin) koji posebno povoljno djeluju na nervni sistem. Takođe, vitamini B grupe doprinose poboljšanju prokrvljenosti kože, spriječavaju njeno sasušenje i stvaraju uslove za stimulisanje regeneracije i normalan rad lojnih žlijezda.

Zbog niske kalorijske vrijednosti preporuka je da ovo povrće često jedu gojazni i dijabetičari. Da biste bili sigurni da ćete u organizam unijeti svjež patlidžan, obratite pažnju na to da li mu je boja zagasito ljubičasta, a peteljka čvrsta.

Izvor: Večernje novosti