latinica  ћирилица
12/12/2017 |  15:54 | Autor: RTRS

Višak kilograma – rizik za mnoge bolesti

Svaki pojedinac može da promijeni svoje pogrešne navike u ishrani što za posljedicu ima unapređenje fizičkog i mentalnog zdravlja odnosno dostizanje well being-a.
Vaga - Foto: ilustracija
VagaFoto: ilustracija

Višak kilograma ljudima uglavnom "ubija" raspoloženje jer nemaju željeni izgled, a mnogi zaboravljaju da gojaznost negativno utiče i na zdravlje. Dešava se da želimo da promijenimo loše navike, ali ne znamo kako da se odviknemo noćnog zavrivanja u frižider.

Prema riječima profesor dr Budimke Novaković, dijetoterapeuta sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, višak kilograma je utvrđen zdravstveni rizik za pojavu različitih bolesti, ali može da bude negativno subjektivno i socijalno doživljen. Negativne procjene sopstvenog tjelesnog izgleda može biti uzrok neraspoloženja, a nemogućnost smanjenja tjelesne mase stvara začarani krug stalnog povećanja tjelesne mase i sve više neraspoloženja.

Dijetoterapeut kao učitelj

Prekomjerna tjelesna masa i gojaznost uzrok su mnogobrojnih bolesti ili mogu pogoršati stanje već postojećih bolesti: dijabetesa, visokog krvnog pritiska, kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, nekih lokalizacija malignih bolesti, koštano-degenerativnih oboljenja, mentalno uslovljenih poremećaja ishrane, gastrointestinalnih bolesti, različitih disbioza.

– Osnove i principi pravilne ishrane se uče, a učitelj treba da je dijetoterapeut. U aktuelnom vremenu kada postoji ogroman broj uglavnom netačnih informacija o ishrani teško je izabrati pravi nutritivni put. Svaki pojedinac može da promijeni svoje pogrešne navike u ishrani što za posljedicu ima unapređenje fizičkog i mentalnog zdravlja odnosno dostizanje well being–a naglašava dr Budimka Novaković.

Izvor: B92