latinica  ћирилица
12/12/2017 |  16:03 | Autor: RTRS

Ovih pet masnoća bi trebalo da koristite u ishrani

Masnoće su dugo bile na spisku namirnica koje treba izbjegavati, ali su novija istraživanja pokazala da mnoge od njih imaju i te kako povoljno dejstvo po naše zdravlje.

Šta više, postoje one namirnice koje su toliko dobre, da bi ih, iako su bogate masnoćama, trebalo konzumirati češće, kažu stručnjaci. Ovih pet izvora masnoće bi trebalo uvrstiti u jelovnik:

Slanina

Visokokvalitetna slanina, koja je dobijena od organski uzgojenog mesa, puna je kolina, koji se pokazao kao saveznik u borbi protiv Alchajmerove bolesti i nekih drugih hroničnih mentalnih bolesti. Uz to je dobar izvor različitih vitamina B kompleksa, kao i cinka. Ovi nutrijenti pomažu u proizvodnji serotonina koji smanjuje anksioznost.

Puter

Nutricionistički gledano, puter ili maslac mnogo je zdraviji izvor masnoće nego što ljudi misle, a posebno ako dolazi od organskog mlijeka. Ovakve mliječne masnoće sadrže veću koncentraciju vitamina K2 koji pomaže tijelu da iskoristi kalcijum na pravilan način.

Avokado

Avokado je hrana bogata oleinskom kiselinom i vlaknima koja uravnotežuju hormone u organizmu i pojačavaju probavu. Takođe se smatra odličnom hranom za oporavak nakon vježbanja jer sadrži kalijum. Avokado je, takođe, pun bjelančevina.

Žumance

Preskočite omlet od belanaca i pojedite žumance. Ovo je još jedna zanemarena, a masnoćama bogata hrana, koja je nevjerovatni izvor vitamina A, B i selena.

Crna čokolada

Istraživanja su pokazala da neke vrste čokolade mogu da zaštite srce. Potrebno je unijeti 200 miligrama flavonoida da bi se poboljšala cirkulacija i unaprijedilo zdravlje srca. To može da se postigne sa dve kašičice kakaa ili 50 grama tamne čokolade, koja sadrži najmanje 70 do 80 odsto kakaa.

Izvor: B92