latinica  ћирилица
12/12/2017 |  17:47 | Autor: RTRS

Hrvatska izručuje Lejlu Fazlagić pravosuđu BiH

Ustavni sud Hrvatske odbacio je i posljednju žalbu bivšeg sudije Lejle Fazlagić, osumnjičene za organizovani kriminal u predmetu “Pravda“, saznaje “EuroBlic“.
Lejla Fazlagić (foto: Slobodna Bosna) -
Lejla Fazlagić (foto: Slobodna Bosna)

Fazlagićeva bi, nakon ove odluke, uskoro trebala biti izručena BiH, gdje je očekuje optužnica za organizovani kriminal. Ustavni sud Hrvatske ujedno je i najviša pravosudna institucija koja je odlučivala o izručenju Fazlagićeve nakon što je BiH raspisala međunarodnu potjernicu.

- Ugovorom između Hrvatske i BiH o izručenju koji je potpisan 28. novembra 2012, a stupio na snagu 6. marta 2014, države potpisnice obavezuju se jedna drugoj izručivati osobe koje se u državi koja traži izručenje progone zbog krivičnog dela ili se traže radi izvršenja kazne zatvora - zaključeno je u odluci Ustavnog suda Hrvatske.

Fazlagićeva je u žižu javnosti dospela u novembru prošle godine tokom međunarodne policijske akcije kodnog naziva “Pravda“ koja je bila usmjerena protiv organizovane kriminalne grupe, oglavnom sudija i advokata iz BiH i Hrvatske koji su počinili višemilionske zloupotrebe.

U akciji je uhapšen i Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova takozvane Republike BiH, koji je komandovao zloglasnom jedinicom “Ševe“ koja se tereti za niz monstruoznih zločina počinjenih nad srpskim civilima, ratnim zarobljenicima, ali i za brojne terorističke napade u Sarajevu. Bivši sudija Lejla Fazlagić osumnjičena je da je upravo Delimustafiću pomogla da se domogne nekretnina čija je vrijednost procjenjena na milionske iznose.

Izvor: Blic