latinica  ћирилица
13/12/2017 |  11:01 ⇒ 11:33 | Autor: RTRS

Potraga za vanzemaljcima (VIDEO)

Projekat Breakthrough Listen danas je počeo da traži moguće znakove vanzemaljske tehnologije na izduženom asteroidu, prvom tijelu za koje se zna da je u Sunčev sistem stigao iz sistema neke druge zvijezde.

U vezi s ovim objektom nebično je više stvari među kojima se posebno ističu dvije: prva je to što je sasvim sigurno stigao iz međuzvjezdanog prostora, a druga to što mu je dužina čak 10 puta veća od širine tako da liči na cigaretu.

Inicijativa koju je podržao milijarder ruskog porijekla Јuri Borisovič Milner, pokušaće radioteleskopom, u četiri pojasa frekvencija od 1 do 12 GHz, utvrditi da li s ovog neobičnog tijela stižu radio signali.

Iz ovog projekta su saopštili da su istraživači koji rade na prevozu na velike udaljenosti već ranije utvrdili da bi oblik igle ili cigarete mogao biti najvjerojatniji za intergalaktičke letjelice, jer on stvara minimalno trenje i oštećenja koja mogu uzrokovati međuzvjezdani gasovi i prašina.

Ovaj objekat je nazvan "Oumuamua", što na havajskom znači "glasnik iz daleka" i sigurno je stigao iz međuzvjezdanog prostora.

Prvi ga je otkrio teleskop Pan-STARRS na Mauiju, na Havajima 19. novembra. U početku je izgledao kao kometa, odnosno asteroida kakvih u Sunčevom sisstemu ima na hiljade. Međutim, kada su stručnjaci precizno izračunali njegovu putanju, pokazalo se da je ona hiperbolična, odnosno da nije eliptična niti kružna kakve su putanje svih tijela koja potiču iz Sunčevog sistema. To je bio siguran dokaz da je Oumuamua došao iz međuzvjezdanog prostora, odnosno iz neke druge galaksije.

Nakon konstantnog praćenja njegove putanje teleskopima širom svijeta, pokazalo se da je putovao milionima godina prije nego što je došao u Sunčev sistem.

Oblik nalik na svemirski brod

Detaljnim posmatranjem ovog objekta pokazalo se da je dug oko 400 metara, a širok samo četrdesetak. Izdužena tijela nisu neuobičajena u Sunčevom sistemu; ona se uglavnom sastoje od dva objekta povezana gravitacijom. Međutim, najveći ranije zabilježen omjer bio je 7 naprama 1. Osim toga, Oumuamua se toliko brzo okreće da bi se očekivalo da se raspadne da je uistinu sastavljen od dva tijela - oko svoje ose okrene se u 7,3 časova.

Prije nego što mu je Međunarodna astronomska unija dala ime, neki su astronomi predlagali da se nazove Rama po vanzemaljskom svemirskom brodu iz SF romana Artura Klarka "Randevu s Ramom" čija je unutrašnjost imala izdužen, cjevast oblik.

Nade i dileme

U novom projektu sudjelovaće i Endrju Sejmion, direkotor SETI (Institut za traganje za vanzemaljskom inteligencijom) u Berkliju koji smatra da je pojava međuzvjezdanog tijela jedinstvena prilika za istraživanje.

On je naglasio da je ovo jedinstvena prilika da se testiraju sposobnosti projekta Listen.

Međutim, većina naučnika smatra da je Glasnik iz daleka prirodni objekat. Prije svega, posmatranja pokazuju da je on najvjerojatnije kompaktnog, stjenovitog sastava s visokim udjelom metala. Njegova crvenkasta boja ukazuje da bi na njemu moglo biti organskih materija, uobičajenih za komete. One su vjerojatno pocrvenile zbog dugotrajne izloženosti kosmičkom zračenju.

Ipak, i entuzijasti i skeptici su jedinstveni u ocjeni da je ovo prilika koja se ne smije propustiti. A ako i ne otkriju vanzemaljske signale, naučnici bi mogli pronaći neke druge zanimljive podatke, na primjer o količinama vode na asteroidu.

Izvor: Agencije