latinica  ћирилица
13/12/2017 |  11:16 ⇒ 11:19 | Autor: RTRS

Rast prometa u trećem kvartalu

Ukupan desezonirani promet uslužnih djelatnosti ostvaren u Republici Srpskoj u trećem tromjesečju ove godine veći je za dva odsto u odnosu na drugo tromjesečje, podaci su Zavoda za statistiku Republike Srpske.
Republički zavod za statistiku - Foto: RTRS
Republički zavod za statistikuFoto: RTRS

Ukupan kalendarski prilagođen promet uslužnih djelatnosti u trećem ovogodišnjem tromjesečju veći je za 8,4 odsto u odnosu na prethodno tromjesječje.

Indeks prometa uslužnih djelatnosti u ovom periodu ostvario je nominalni rast od 15,8 odsto u odnosu na prošlogodišnji prosjek.

Najveći rast prometa od 149 odsto registrovan je u sektoru računarsko programiranje, savjetovanje i pripadajuće djelatnosti, te za 112,6 odsto u pravnim i djelatnostima savjetovanja koje se odnosi na upravljanje.

Najveći pad prometa od 89,5 odsto zabilježen je u djelatnostima ostale stručne, naučne i tehničke djelatnosti, te za 66,7 odsto u sektoru reklame i propagande.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je da je rast prometa u bilo kom obliku IT sektora više od 100 odsto karakteristika ne samo za Srpsku, već i za okruženje.

Ona je dodala da je taj rast, kada se posmatraju zemlje u okruženju, skoro isti kao i u Srpskoj.

Stojadinovićeva kaže da je procenat rasta usluga u sektoru računarskog programiranja vjerovatno i veći od objavljenog, ukoliko se uzme u obzir da postoji i značajan broj "slobodnih strijelaca" koji se bave tom oblašću.

Ona ocjenjuje da značajan pad prometa u sektoru reklame i propagande može odslikavati aktuelnu privrednu sliku, jer ne postoje sredstva za promociju proizvoda.

Stojadinovićeva ističe da taj sektor uslužnih djelatnosti značajno povećava svoj promet svake četvrte godine u vrijeme opštih izbora.

Izvor: Srna