latinica  ћирилица
13/12/2017 |  16:26 ⇒ 17:37 | Autor: RTRS

Otvaranje pravoslavne gimnazije na jesen 2018. godine

Pravoslavna gimnazija u Brčkom biće otvorena, najvjerovatnije, na jesen naredne godine, dogovoreno je danas u Brčkom na sastanku Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti iz reda srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u Brčkom.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Biće to prva pravoslavna gimnazija u BiH.

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je novinarima nakon sastanka da su svi predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u Brčkom jednoglasno podržali otvaranje gimnazije.

"Ovo je značajna odluka, ona je istorijska i pionirska. Sve to dalje treba realizovati kako dolikuje i mi smo oformili jedan odbor ovdje koji će konkretno raditi na realizaciji projekta", naglasio je episkop Fotije.

On je dodao da će se po tom pitanju podrška tražiti i kod Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Svetog arhijerejskog sinoda na čelu sa patrijarhom.

"Ova današnja odluka ide u pravcu onoga što sam nedavno razgovarao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji je tom prilikom rekao da na nivou svake eparhije u Srpskoj treba da se formira po jedna gimnazija", rekao je episkop Fotije.

Prema njegovim riječima, to će biti veliki doprinos Brčko distriktu, Republici Srpskoj i SPC.

"Želimo da se objedinimo kroz tu gimnaziju i da vratimo naše obrazovanje na nemanjićke temelje, na temelje potpune simfonije između Crkve i države, koja se ogleda i u prosvjeti", naglasio je episkop Fotije.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je posjeta episkopa Fotija Brčkom posebno važna, jer se razgovaralo o konkretnim temama koje su od interesa za srpski narod na području distrikta.

"Prostor za pravoslavni školski centar je već obezbijeđen u naselju Ilićka. Prethodih godina smo se opredijelili da podržimo gradnju, odnosno kupovinu jednog takvog objekta, a sada se krenulo i u fazu realizacije kada je riječ o sadržaju objekata", naveo je Milić.

On je rekao da su se svi koji su prisustvovali današnjem sastanku saglasili da upravo u tom objektu bude pravoslavna gimnazija.

"Formirana je i grupa koja će ispitati zakonske i sve druge pretpostavke da bi pravoslavni srednjoškolski centar zaživio u što je moguće kraćem roku", istakao je Milić, dodajući da će to sigurno biti do naredne školske godine.

Poslanik Srpske demokratske stranke Milan Purić naglasio je da je riječ o projektu od istorijskog značaja za srpski narod u Brčkom.

"Apsolutno će biti dragocjena i vaspitna i obrazovna strana ove školske ustanove i mislim da će zahtijevati mnogo napora, moraćemo savladati mnogo barijera do početka rada, ali nećemo žaliti truda i svega drugog što bude potrebno da se konačno i počne sa školovanjem u toj školi", rekao je Purić.

Tokom sastanka bilo je riječi i o kulturno-administrativnom centru koji se nalazi u crkvenom dvorištu, koji treba uskoro da bude završen, a koji će biti dopuna pravoslavnoj gimnaziji, te pomoći realizaciju svih njenih aktivnosti.

Protojerej-stavrofor Nebojša Draškić kaže da će taj srpski kulturno-administrativni centar biti značajan ne samo za Crkvenu opštinu Brčko, već i za cjelokupnu Zvorničko-tuzlansku eparhiju.

Na današnjem sastanku istaknuto je da će vrata pravoslavne gimnazije u Brčkom biti otvorena za sve učenike koji je žele pohađati, bez obzira na vjersku, geografsku i nacionalnu pripadnost.

Izvor: SRNA