X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
13/12/2017 |  18:18 | Izvor: RTRS

Potraga za mogućim signalima iz NLO - a u našoj galaksiji

Naučnici koji rade na projektu "Brejktru lisn" počinju potragu za eventualnim znakovima vanzemaljske tehnologije na izduženom asteroidu, prvom tijelu koje je u Sunčev sistem stiglo iz sistema druge zvijezde.
Počela potraga za signalima na misterioznom asteroidu - Foto: nezavisne novine
Počela potraga za signalima na misterioznom asteroiduFoto: nezavisne novine

Ovaj specifični asteroid nazvan "Oumuamua" dolazi iz međuzvjezdanog prostora i dužina mu je deset puta veća od širine, tako da liči na cigaretu. Cilj inicijative, koju podržava milijarder ruskog porijekla Јuri Borisovič Milner, jeste da radioteleskopom bude utvrđeno stižu li sa neobičnog tijela radio-signali.

Iz projekta je saopšteno da su "istraživači koji rade na 'prevozu na velike udaljenosti' već ranije utvrdili da bi oblik igle ili cigarete mogao biti najvjerovatniji za međuzvjezdane letjelice, jer on minimalizuje trenje i oštećenja koja mogu uzrokovati međuzvjezdani gasovi i prašina".

Objekat, čiji naziv na havajskom jeziku glasi "Glasnik iz daleka", prvi je otkrio teleskop "Pan-STARRS 1" na Mauiju, na Havajima, 19. oktobra. Većina naučnika vjeruje da je "Glasnik" prirodni objekat. Prije svega, posmatranja pokazuju da je on najvjerovatnije kompaktnog, stjenovitog sastava sa visokim procentom metala.

Crvenkasta boja ukazuje da bi na njemu moglo biti organskih materija uobičajenih za komete.

Izvor: Nezavisne novine