latinica  ћирилица
14/12/2017 |  10:54 ⇒ 11:03 | Autor: RTRS

Kubanski mediji posvetili veliku pažnju posjeti Vučića Havani

Aleksandar Vučić stiže danas u posjetu Kubi, a tamošnji mediji su posvetili veliku pažnju posjeti predsjednika Srbije Havani, najavljujući na naslovnim stranama i u udarnim terminima njegove razgovore sa kubanskim zvaničnicima i druge planirane aktivnosti.
Aleksandar Vučić u posjeti Kubi (Foto: screenshot) -
Aleksandar Vučić u posjeti Kubi (Foto: screenshot)

Najavljujući dolazak srpskog predsednika Aleksandra Vučića u zvaničnu posjetu Kubi, Kuba TV i zvanični list Centralnog komiteta Komunističke partije Kube Granma navode da će uvaženi gost tokom boravka imati zvanične razgovore sa predsjednikom Raulom Kastrom i drugim zvaničnicima kao i druge aktivnosti.

Takođe podsjećaju da će Havana i Beograd sljedeće godine obilježiti 75 godina od uspostavlja diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Kubanska televizija navodi da će se Vučić tokom boravka prema najavama, sastati sa predsejdnikom nacionalne skupštine Estebanom Laso Ernandesom, kao i sa drugim visokim kubanskim zvaničnicima.

Program posjete, dodaje se, predviđa i obilazak razvojne zone luke Marijel, jednog od najvećih ekonomskih projekata u kubanskoj istoriji.

I kubanska novinska agencija ACN i latinoamerička informativna agencija Prensa Latina najavile su Vučićevu zvaničnu posjetu Kubi, a Prensa Latina podsjeća da je Vučić ranije rekao da bi dobri politički odnosi između dvije zemlje trebalo da budu temelj za razvoj ekonomske saradnje.

Vučićevu posjetu i razgovore sa najvišim kubanskim zvaničnicima najavili su i portali Kuba Debate i NNC, kao Radio Rebelde i Radio Taino.

Većina medija je te informacije prenijela sa sajta Ministarstva spoljnih poslova Kube, a neki su objavili i Vučićevu biografiju.

Vučić je otputovao juče u dvodnevnu zvaničnu posetu Kubi, na poziv predsjednika Raula Kastra.

On je ove sedmice, u razgovoru sa novoimenovanim akreditovanim ambasadorom Kube u Beogradu, rekao da dobri politički odnosi dviju zemalja treba da budu temelj za razvoj ekonomske saradnje, a istakao je posebno oblast poljoprivrede, medicine i farmaceutske industrije, biotehnologije i genetskog inženjeringa.

Tokom njegove posete Havani biće potpisan Sporazum o saradnji u oblasti lijekova i medicinskih sredstava.

U Srbiji se inače uspešno primenjuju iskustva kubanske medicine i farmaceutske industrije.

Izvor: RTS