latinica  ћирилица
14/12/2017 |  11:06 ⇒ 17:03 | Autor: RTRS

Putinov godišnji pres, rekordnih 1.640 novinara (FOTO)

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je na velikoj godišnjoj konefrenciji za novinare da vlast treba da se usredsredi na povećanje dohotka stanovništva, razvoj infrastrukture i obrazovanje.
Vladimir Putin (Foto: Sputnik) -
Vladimir Putin (Foto: Sputnik)

"Rusija treba da gleda u budućnost, politički sistem treba da bude gibak, a ekonomija da se gradi na bazi visokih tehnologija", rekao je Putin.

On je ukazao na određene statističke podatke o stanju privrede i rekao da ima poboljšanja u sferi zdravstva.

"Opoziciji su potrebni prijedlozi o tome kako da se život poboljša", rekao je Putin i dodao da će na predsjedničkim izborima sljedeće godine biti nezavisni kandidat.

On je dodao da se nada da će imati podršku stranaka i javnih organizacija, prenio je "Sputnjik".

Komentarišući političku opoziciju, Putin je rekao da ruski narod ima pravo da izrazi nezadovoljstvo, ali da sadašnja opozicija nema realan program.
 
Ovo je Putinova 13. velika godišnja konferencija za medije. Ove godine je akreditovano rekordnih 1.640 novinara iz Rusije i svijeta.

Pad cijene nafte uticajniji od sankcija

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je pad cijene nafte izvršio veći uticaj na rusku privredu nego sankcije zapadnih zemalja.

"Rast ekonomije je zasnovan na prevazilaženju dva šoka - pada cijena nafte i spoljnih sankcija", smatra Putin.

On je dodao da je "u bliskoj i srednjoročnoj perspektivi razvoj Rusije garantovan", prenio je "Sputnjik".

Putin je rekao da su direktne strane investicije u rusku ekonomiju u 2017. godini povećane dva puta i da su dostigle 23 milijarde dolara.

Zapadne zemlje uvele su sankcije Moksvi povodom krize na istoku Ukrajine, a Rusija je odgovorila kontramjerama.

Moskva ne napušta Sporazum START

Rusija neće istupiti iz Sporazuma o ograničavanju raketa srednjeg i dugog dometa, izjavio je predsjednik Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

On je napomenuo da Rusija neće ulaziti u trku u naoružanju i dodao da su vojni troškovi uravnoteženi, te da Moskva ne može da potroši na odbranu onoliko novca koliko troše SAD.

Putin je naglasio da je neophodno osigurati bezbjednost države i privrede, kao i vojnu i ekološku bezbjednost Arktika, prenio je "Sputnjik".

"Rusija je podsjetila strance da je zemlja Franje Јosipa naše ostrvo. Bogatstvo Rusije će rasti sa Arktikom", izjavio je ruski predsjednik.

On je ukazao na značaj osvajanja Arktika, ali je pozvao da se ne zaboravi na interese malih domorodačkih naroda tog sjevernog područja.

Odnosi Moskve i Vašingtona će se normalizovati

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će se odnosi Rusije i SAD na kraju normalizovati, ali da je očigledno da američki predsjednik Donald Tramp ne može da poboljša veze dvije zemlje zbog određenih ograničenja.

Putin je na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da Rusija vidi značajna postignuća Trampove administracije.

Prema njegovim riječima, SAD i Rusija treba da "prekinu da se bore kao životinje", dodajući da nije na njemu da ocjenjuje rad Trampa, već će to da učine američki glasači.

Putin je rekao da su priče o kontaktima Rusije i predsjedničke kampanje Trampa izmišljotine protivnika američkog predsjednika.

"Oni koji su izmislili te priče samo nanose štetu Americi", rekao je Putin.

On je dodao da, ipak, postoji mnogo stvari koje mogu da ujedine Rusiju i SAD.

"Rusija i SAD dijele zajedničke izazove, kao što je terorizam", rekao je ruski predsjednik.

Nema ruske vojske u Donbasu

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da u regionu Donbasa, na istoku Ukrajine, nema ruske vojske i da je uzrok tragedije u toj zemlji državni prevrat.

"Tamo su zaista formirane određene jedinice milicije koje su spremne da odbiju bilo kakve vojne akcije protiv Donbasa. Mi smatramo da to odgovara interesima ljudi koji žive na toj teritoriji, u protivnom, kijevski nacionalni bataljoni bi izvršiti pokolj u Donbasu, kao u Srebrenici", rekao je Putin.

Komentarišući prijedloge o mirovnoj misiji u Donbasu, Putin je rekao da je OEBS odbio ideju da se pripadnici njegove misije naoružaju zbog straha da će odmah postati mete.

Eventualni napad na S. Koreju bio bi katastrofa

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi posljedice eventualnog napada na Sjevernu Koreju bile katastrofalne i da se nada da će prevladati zdrav razum.

Putin je rekao da se nada saradnji sa Vašingtonom u cilju rješavanja krize na Korejskom poluostrvu.

"Rusija ne prihvata nuklearni status Sjeverne Koreje", rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare, dodajući da su neki raniji postupci Vašingtona isprovocirali Sjevernu Koreju da prekrši sporazum iz 2005. godine o smanjenju nuklearnog programa.

Vašington ignoriše ruske informacije o militantima

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da SAD ignorišu ruske informacije o sirijskim borcima koji putuju u Irak.

"Važno je da niko od učesnika sirijskog mirovnog procesa nema želju da koristi različite terorističke ili kvazi-terorističke radikalne grupe u cilju postizanja svojih neposrednih političkih ciljeva", rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

On je dodao da je glavna prepreka za rješavanje problema terorizma u Siriji nejednakost u regionu. Ruski predsjednik je istakao da je njegova nedavna posjeta Siriji bila moguća upravo zbog poraza terorista.

Izvor: SRNA