latinica  ћирилица
14/12/2017 |  14:11 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Bjelica: Bosićeva deklaracija nije obavezujuća

Deklaracija o kriterijumima za definisanje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva, koja je u Predstavničkom domu PS BiH usvojena na prijedlog Mladena Bosića, a kojom je predviđeno da trasa ide preko Tuzle, Brčkog i Bijeljine, nije obavezujuća i donijeli su je uglavnom poslanici sa tih prostora, rekao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.
Trasa autoputa - Foto: RTRS
Trasa autoputaFoto: RTRS

Bjelica kaže da on polaže veliku nadu u Srbiju, koja je jasna kada je riječ o trasi puta od Beogarada prema Sarajevu.

"Kada je riječ o trasi prema Sarajevu, Srbija je jasna da put ide sa Koridora 11 na Požegu, Užice, Kotroman, Gornje Vardište. Srbija radi projektnu dokumentaciju i mislim da će ona brzo započeti radove, s tim da će najveći dio finansirati iz vlastitih sredstava", rekao je Bjelica.

On je dodao da je sada na BiH da se opredijeli kojom će trasom ići ovaj put od te tačke, odnosno od granice sa Srbijom do Sarajeva.

Bjelica je podsjetio da je infrastruktura, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom, u nadležnosti entiteta, koji treba da obezbijede sredstva za eventualne trase puta.

"Ako se zadužuje Republika Srpska, znači Srpska određuje i trasu", objasnio je Bjelica.

On je naveo da je Prostornim planom Republike Srpske utvrđena jedna od trasa od Višegrada preko Ustiprače, Rogatice, Podromanije, Ljubogošte do Sarajeva, a da se Srpska ne može miješati u to ko će graditi autoput kroz Federaciju BiH.

Bjelica je rekao i da je Prostornim planom Srspke predviđena druga trasa iz Krajine kroz Posavinu i Šamac, preko Brčkog, do Bijeljine. Pojasnio je da su ove dvije trase predviđene Prostornim planom i Strategijom transporsta Srpske, koja je sastavni dio Okvirne strategije transporta BiH.

Izvor: SRNA