X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
14/12/2017 |  14:50 | Izvor: RTRS

Šta kada prestanemo da vježbamo?

Svakome se dogodi da preskoči trening ili dva, što nije "smak svijeta". Ali, šta se događa sa našim organizmom kada u potpunosti prestanemo da vježbamo?
Vježba - Foto: Screenshot/YouTube
VježbaFoto: Screenshot/YouTube

Vaša izdržljivost već počinje da opada. Maksimalna potrošnja kiseonika smanjuje se za 5 odsto, što znači da do vaših mišića dolazi isto toliko manje kiseonika, odnosno energije. Ukoliko biste pokušali da pretrčite 5 kilometara za 20 minuta, vaše vrijeme bi bilo 10 sekundi duže.

Druga i treća nedjelja

Maksimalna potrošnja kiseonika smanjuje se za 12 odsto, snaga u mišićima opada, mišićne ćelije se smanjuju. S druge strane, rastu masne ćelije. Vrijeme koje bi vam bilo potrebno da pretrčite 5 kilometara sada je duže za 60 sekundi.

Četvrta, peta, šesta i sedma nedjelja

Maksimalna potrošnja kiseonika smanjuje se za 12-15 odsto, mišićne ćelije su još manje, masne ćelije su toliko porasle da možete imati utisak kao da ste otečeni. Potrebno vam je tri minuta više da pretrčite 5 kilometara.

Dva mjeseca

Maksimalna potrošnja kiseonika manja je za 26 odsto. Takođe bi najbolje bilo da prestanete da mjerite vrijeme koje vam je potrebno da pretrčite 5 kilometara, jer ćete se prilično oneraspoložiti.

Ako nastavite ovako, rizikujete:

visok krvni pritisak
visok nivo holesterola u krvi
razvoj određenih kardiovaskularnih bolesti
gojaznost
depresiju
nizak nivo samopouzdanja

Nakon napornog treninga je vrlo važno odmoriti se, ali bi umjesto izležavanja najbolje bilo da se odlučite za aktivni oporavak. Pasivan oporavak će još više doprinijeti gubljenju snage i izdržljivosti.

Izvor: Agencije