latinica  ћирилица
14/12/2017 |  14:52 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Vlada: Sanirati objekte oštećene snažnim udarima vjetra

Vlada Republike Srpske zadužila je danas ministarstva prosvjete i kulture, finansija i uprave i lokalne samouprave da preduzmu neophodne radnje i mjere u vezi sa saniranjem i otklanjanjem nastale štete od elementarnih nepogoda na objektima ustanova predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, visokoškolskim i ustanovama učeničkog i studentskog standarda.
Studentski dom u Banjaluci poslije olujnog nevremena - Foto: RTRS
Studentski dom u Banjaluci poslije olujnog nevremenaFoto: RTRS

Veći dio Republike Srpske je 11. i 12. decembra zahvatilo olujno nevrijeme sa snažnim udarima vjetra, koji je pričinio znatne štete na stambenim i poslovnim objektima.

Među oštećenim je veći broj školskih objekata, predškolskih ustanova, fakulteta i objekata za smještaj studenata i učenika.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o pričinjenoj šteti izazvanoj elementarnim nepogodama na ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, kao i na ustanovama studentskog i učeničkog standarda Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske podržaće u iznosu od 50.000 KM donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima" za Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.
Donatorsko veče biće održano 27. decembra u Banjaluci pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o realizaciji Posebnog programa subvencionisanja kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove u Srpskoj, za šta je u ovoj godini obezbijeđeno 1,6 miliona KM, a odobreno ukupno 460 zahtjeva.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o banjama, kojim se definišu banje, uslovi i postupak proglašenja banjom, te uređuju vrste usluga koje se pružaju u banjama. Zakon o banjama iz 2009. godine stvorio je normativno-pravni okvir za unapređivanje turističkih sadržaja u banjama, a potpuno novi zakon sublimira sva ranija rješenja u sferi banjskog turizma, pojednostavljujući formalni postupak proglašenja određenog geografskog područja banjom.

Novi zakon je uslovljen činjenicom da se nova rješenja koja donosi nisu mogla pozicionirati u okviru osnovnog teksta Zakona o banjama iz 2009. godine, te bi u slučaju pismene redakcije Zakona takva rješenja podrazumijevala izmjenu više od polovine odredaba, a što je i prema pravilima normativno-pravne tehnike za izradu propisa formalan uslov za izradu novog teksta zakona, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici u Banjaluci donijela odluku o davanju saglasnosti na Prijedlog godišnjeg plana rada i Prijedlog finansijskog plana Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske za 2018. godinu.

Finansijska sredstva utvrđena finansijskim planom za narednu godinu iznose nešto više od 760 miliona KM i na stavci prihodi sa primicima i na stavci rashodi sa izdacima.

Vlada je donijela odluku o usvajanju Prijedloga programa javnih investicija Republike Srpske za period 2018-2020. godine sa ugovorenim kapitalnim investicijama u iznosu od 854,4 miliona KM.

Vlada Republike Srpske je, u funkciji Skupštine akcionara Garantnog fonda Srpske, donijela Pravilnik o odobravanju garancija po garantnim linijama.

Ovim pravilnikom utvrđuju se vrste garantnih linija, namjena i svrha, korisnici, kamatne stope, troškovi, premija za rizik, naknada i provizija, maksimalna visina i rok izdavanja garancija, postupak i način izdavanja garancije, te ostala pitanja od značaja za davanje garancija po garantnim linijama od Garantnog fonda Republike Srpske.

Izvor: SRNA