latinica  ћирилица
14/12/2017 |  16:39 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Dodik: Bosićeva deklaracija o autoputu Beograd - Sarajevo štetna za Srpsku

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je danas na Јahorini, nakon sastanka delegacija SNSD - a i HDZ - a koju je predvodio lider ove stranke Dragan Čović, da je deklaracija Mladena Bosića o trasi puta Beograd-Sarajevo, koja je danas usvojena u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, suprotna interesima Srpske i odlukama Vlade Republike Srpske i njegovim namjerama kao predsjednika.
SNSD i HDZ - Foto: RTRS
SNSD i HDZFoto: RTRS

Dodik smatra da je to isključivo u interesu političkog Sarajeva i da su Bosić i oni koji su danas podržali tu deklaraciju iz Republike Srpske bili na fonu bošnjačkog političkog projekta koji ide za tim da se istok Srpske potpuno zanemari i da se na taj način isfavorizuje ono što je njihov interes.

"Ne vidim potrebu za tim i odbacujem bilo kakvu saglasnost koju bi Republika Srpska dala. Ostajemo na trasi Višegrad-Rogatica-Sokolac-Pale-Istočno Sarajevo-Sarajevo i taj stav se neće mijenjati i nećemo dati saglasnost", rekao je Dodik i dodao da je riječ o spekulaciji Bosića i onih iz SDS-a koji su to uradili.

Dodik naglašava da je to bilo nepotrebno za Republiku Srpsku jer se u ovom trenutku razgovara o izgradnji auto-puta koji povezuje Brčko, Bijeljinu i dalje prema Beogradu i to je Srpska u svojim strateškim planovima već donijela.

Prema njegovim riječima, ovako je Bosić bio u funkciji realizacije bošnjačkog cilja da Brčko komunikacijski veže za Sarajevo.

Govoreći o Akcionom planu za članstvu NATO /MAP/, Dodik je rekao da je HDZ, koji predstavlja političku volju Hrvata u BiH, zagledan u svoju matičnu zemlju Hrvatsku i logično je da podržava NATO integracije i da to razumije, ali i da HDZ vjerovatno razumije da je srpski narod zagledan u politike globalnih regionalnih integracija u vezi sa onim što radi Srbija, koja je proglasila neutralnost i to Republika Srpska podržava.

"To nije naš cilj i dok mi vodimo ove politike nećemo davati saglasnosti na nivou BiH", istakao je Dodik.

Govoreći o Dejtonskom mirovnom sporazumu, Dodik je rekao da je on urušen voljom međunarodnog faktora, skrnavljen nasiljem visokih predstavnika u kontinuitetu koji su rušili njegove bazične odredbe.

"Glavni krivac za nefunkcionisanje BiH je nametanje rješenja koje su činili stranci u ovoj zemlji. Ovdje se i dalje zadržava proces odlučivanja koji se zove ambasadorokratija koja podrazumijeva da ambasadori nekih stranih zemalja pokušavaju da donesu odluke, a onda bi krivili nas zašto to ne funkcioniše", naglasio je Dodik.

On je dodao da Dejtonski sporazum nikada nije primijenjen do kraja i da se počeo odmah mijenjati da bi se omogućila dominacija projekta bošnjačko-muslimanskog naroda u BiH na uštrb Hrvata i Srba.

Dodik je naglasio da BiH može uspjeti samo pod uslovom da se tri konstitutivna naroda i njihovi predstavnici nađu na nivou BiH, bez stranaca, i pokušaju da nađu bazični konsenzus, koji nikada nije postignut.

Na pitanje da li preko Nenada Stevandića želi da destabilizuje opoziciju u Srpskoj i poziciju koalicionog partnera DNS-a, Dodik je rekao da je Stevandić dobar partner i da je pokazao svoju privrženost ideji Republike Srpske time što je izašao iz SDS-a i formirao svoju političku partiju koja se uključila u strukturu većinskog odlučivanja u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, odnosi koje Stevandić ima sa DNS-om su odnosi dvije političke partije i neka kadrovska pitanja biće brzo razriješena.

Na pitanje novinara šta je ostalo od Dejtonskog mirovnog sporazuma, lider HDZ BiH Dragan Čović rekao je da je ostao Dejton, koliko god oskrnavljen nekim fazama koje je nazvao "puzajuće izmjene Ustava FBiH". On smatra da će se o tome morati veoma brzo razgovarati nakon izbora. "Vjerujem da ćemo biti u toj poziciji vlasti na svim nivoima i onda ćemo vrlo precizno zauzeti svoj stav i naš cilj je obezbijediti konstitutivnost tri naroda", kaže Čović.

Govoreći o stavovima međunarodnih institucija i budućnosti BiH, Čović kaže da će dvije stranke nastaviti da grade ovakve partnerske odnose i evropski put, u čemu su bili predvodnici. On je podsjetio da je BiH trebalo do 15. decembra da završi Upitnik Evropske komisije, a još nije ispunjeno ni 20 odsto, jer se mehanizam koordinacije ne aktivira do kraja.

SNSD i HDZ BiH dogovrile usaglašavanje svih stavova na svim nivoima u BiH

Delegacije SNSD-a i HDZ-a BiH, predvođene liderima ovih stranaka Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, dogovorile su danas da na svim nivoima u BiH usaglašavaju stavove jer je "dovoljno krize" u zemlji. Dodik i Čović su istakli da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom i najavili da će ona još jače biti nastavljena u narednoj godini.

Dodik je rekao da između SNSD-a i HDZ-a BiH nema nijedno otvoreno pitanje i da ove dvije partije žele da doprinesu stabilizaciji ukupnih prilika u BiH.

"Zajedničke vrijednosti su nam evropske integracije. U narednoj godini nastavićemo razgovore i saradnju o svim pitanjima", dodao je Dodik.

On je ponovio da u BiH ne postoji skupštinska većina.

"Konstatovali smo danas da je stanje u BiH što se tiče instrumenata odlučivanja u značajnom zastoju i krizi i da u tom pogledu ne postoji ni skupštinska niti bilo kakva druga većina koja bi mogla da bude djelotvorna", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, postoje i neke spekulativne namjere okupljanja nekih ad hok većina koje bi mogle da usvoje nešto što nije interes svih i na taj način nanesu štetu. Dodik je izrazio nadu da će Predstavnički dom parlamenta BiH podržati Izborni zakon koji je predložio HDZ BiH, a koji podržava SNSD jer on predviđa da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike.

"Srpski narod je zainteresovan da se ta praksa uspostavi u FBiH i da tamo gdje žive u većini, Srbi mogu da utiču na izbor političkih predstavnika iz srpskog naroda", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je na današnjem sastanku bilo riječi i o Ustavnom sudu i praksi koja je doprinijela destabilizaciji u BiH, te naglasio da je način odlučivanja tog suda potpuno neprihvatljiv, a uloga stranaca veoma sumnjiva i nepotrebna. Prema njegovim riječima, potrebno je učiniti da konstitutivni narodi dominantno odlučuju u tom organu.

Dodik je naglasio da će SNSD i HDZ još više poboljšati međusobno povjerenje kroz zajedničko djelovanje koje će uskladiti na što je moguće višem nivou, a sve u interesu jednog i drugog naroda.

"Mi želimo da izgradimo naše odnose koji će jasno dati do znanja da su ove dvije partije nezaobilazne kao predstavnici volje naroda i u budućim procesima u BiH", rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da postoje i neke razlike, jer je HDZ posvećen NATO integracijama, a SNSD promoviše proces vojne neutralnosti, ali da poštuju stavove jedni drugih.

Lider SNSD-a je rekao da je odluka "Sejdić i Finci" mrtvo slovo na papiru i ocijenio da ne treba ni da se provodi u budućnosti ako to do sada nije učinjeno. Što se tiče izbora članova Predsjedništva BiH, Dodik kaže da mora ostati da se bira Srbin, Hrvat i Bošnjak i da će imati zajednički stav o toj temi.

Čović je rekao da su delegacije dvije stranke na današnjem sastanku kreirale aktivnosti za naredni period jer ni u BiH niti u FBiH nema skupštinske većine. On je istakao da su se dogovorili da na svim nivoima usaglašavaju stavove jer je "dovoljno krize u BiH".

Lider HDZ-a je rekao da su SNSD i HDZ BiH opredijeljeni za evropski put, da žele kandidatski status koji mora zaživjeti kroz mehanizam koordinacije, "koji mora djelovati već danas i ne može se izbjegavati".

Govoreći o izbornom zakonu, Čović je rekao da HDZ BiH i SNSD žele legitimno predstavljanje u skladu sa Ustavom BiH i da drugi ne mogu birati predstavnike jednom narodu. On naglašava da je prezadovoljan komunikacijom i saradnjom sa SNSD-om i da vjeruje da će u narednoj godini na najpraktičniji način pokazati još veću usaglašenost oko svih pitanja, a tamo gdje nemaju zajednički stav da će se razumjeti i kao pravi partneri tražiti rješenja.

Delegaciju SNSD-a na sastanku činili su i potpredsjednici stranke Željka Cvijanović, Nikola Špirić i Marko Vidaković, član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac i generalni sekretar Luka Petrović, a HDZ-a BiH visoki funkcioneri ove stranke Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda, Marinko Čavara i Davor Čordaš.

Izvor: SRNA