latinica  ћирилица
14/12/2017 |  16:40 | Autor: RTRS

Misterija nestale podmornice: Mornar slao sestri čudne poruke

Argentinsku podmornicu koja je nestala zajedno sa 44 člana posade "progonio je britanski helikopter", tvrdi DŽesika Medina, sestra jednog od nestalih mornara.
Argentinska podmornica - Foto: Getty Images
Argentinska podmornicaFoto: Getty Images

Naime, ona kaže da je primila čudnu poruku preko "Vatsapa" od svog brata Roberta Danijela Medine, u danima uoči prekida svake komunikacije sa podmornicom. Kako prenosi Јutarnji, Roberto je poručio sestri da podmornica "ARA San Јuan" plovi blizu Foklandskih ostrva (oko kojeg su Velika Britanija i Argentina ratovali 1982. godine), i da joj je napisao da britanski vojni helikopter pokušava da ih pronađe.

Podmornica je bila na putu kući dok je Roberto sestri slao poruke, u kojima je spomenuo - "u ponedjeljak engleski helikopter tragao za nama, a juče Čileanci, svašta se događalo."

DŽesika Medina rekla je za argentinske novine "La Gaceta" kako misli da je mnogo porodica drugih nestalih članova posade takođe dobijalo poruke u kojima se spominje bijeg od britanskog helikoptera.

- Ne znam koliko su blizu došli do Malvina (argentinski naziv za Foklandska ostrva) i ne znam kakva je politička situacija. To je sve što nam je kazao i to je što nam je ostalo - izjavila je.

Medina je rekla da poruku nestalog brata nije pokazala argentinskim vlastima nakon što je podmornica nestala 15. novembra jer "nije bila u stanju". Sada je, kako kaže, s njom izašla u javnost da se može koristiti u istrazi nestanka, koju vodi aregentinski savezni sudija Marta Јanjez.

U svojoj zadnjoj komunikaciji sa zapovjedništvom, posada je javila da u podmornicu ulazi voda i da se zbog toga pokvario akumulator. Kasnije je detektovana eksplozija koja se dogodila na lokaciji podmornice u vrijeme kada je ostvaren posljednji kontakt sa posadom.

Izvor: Blic