latinica  ћирилица
14/12/2017 |  16:56 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Reakcije na usvajanje budžeta - ispoštovana sva fiskalna pravila (VIDEO)

Prvi put od osnivanja Srpske, Budžet za sljedeću godinu, usvojen je u uslovima u kojima postoji i Fiskalni savjet Republike Srpske.
Budžet Srpske - Foto: RTRS
Budžet SrpskeFoto: RTRS

Ono što još karakteriše usvajanje ključnih ekonomskih dokumenata – Budžeta i Programa ekonomskih reformi, jeste da je postignuta saglasnost socijalnih parntera, uz otvorena pitanja o kojima je Vlada Srpske spremna da razgovara u narednom periodu.

Poslovna zajednica spremna je da sve olakšice koje će u naredne tri godine dobiti od Vlade Srpske iskoristi za povećanje plata zaposlenima. Ove godine zahtjevi su im, kažu, bili skromni, a ono što im je namjenjeno u budžetu, zadovoljni su.

Skupština je dala podršku budžetskom okviru od 3,3 milijarde maraka, za 137 miliona veći je od ovogodišnjeg. Projektovan je realni rast BDP-a od 3,3 odsto i suficit od 125 miliona. 

"Budžet Republike Srpske odgovara finansijskoj snazi Republike Srpske i sigurni smo da je dovoljan za nesmetano funckionisanje svih institucija u 2018. godini", rekao je ministar finansija Zoran Tegeltija.

U Fiskalnom savjetu Srpske navode da su ispoštovana sva fiskalna pravila u vezi sa budžetom. Budžetski korisnici dostavili su izjave o fiskalnoj odgovornosti. Јavni dug manji je od 50 odsto BDP-a, a deficit niži od pripisanih 2,5 odsto. 

"Uzima se u obzir deficit budžeta Republike Srpske, opština i gradova i fondova socijalne sigurnosti, koji prema našim analizama iznosi 1,1 odsto BDP-a", izjavio je predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik.

Prioritet Vlade Srpske u naredne tri godine je oporavak privrede. Ključne mjere usvojenog Programa ekonomskih reformi, zbog toga imaju samo jedan zadatak, da budu zamajac novom privrednom ciklusu. 

"Glavni orjentir je da se definitivno jača realni sektor, da moramo nastaviti sa povećanjem zapošljavanja u realnom sektoru. Ali, to ne znači da ćemo izgubiti iz vida mnoge druge koji se nalaze u javnom sektoru", istakla je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Do 2020. godine Vlada očekuje nastavak stabilnog privrednog rasta po stopama 3,7%, 3,8% i 4%, kao rezultat dosadašnjeg i daljeg rasta domaće proizvodnje i pozitivnih efekata investicija.