latinica  ћирилица
14/12/2017 |  16:59 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Dodatak nezaposlenim porodiljama - pozitivna reagovanja građana (VIDEO)

Nova mjera Vlade Srpske, koja predviđa 405 maraka materinskog dodatka nezaposlenim porodiljama, naišla je na pozitivna reagovanja građana. S obzirom na to da je demografska slika zapadnog Balkana nepovoljna, struka ovu mjeru ocjenjuje kao najbolju u populacionoj politici.
Bebe u porodilištu - Foto: RTRS
Bebe u porodilištuFoto: RTRS

Sumornu demografsku statistiku u Srpskoj, dugoročno bi mogao da promijeni usvojeni Zakon o dječijoj zaštiti. Mjesečni dodatak od 405 maraka u trajanju od godinu, odnosno godinu i po za blizance, treće i svako naredno dijete obradovao je porodilje. 

"Ni ja ni muž ne radimo, dobro će nam ovo doći. I za bebu i za sve što treba u kući", rekla je Daliborka Đerić iz Trebinja.

Od 2002. do 2015. godine, Srpska bilježi smanjenje novorođenčadi. U prosjeku, svake godine rađalo se 200 djece manje. Da brojke nisu nimalo zadovoljavajuće ukazuje i struka. Srpskoj nedostaje između šest i sedam hiljada beba kako bi se demografska slika značajnije popravila. Upravo zato mjeru Vlade, koju je predložila premijerka Željka Cvijanović, ocjenjuju kao najbolju u populacionoj politici. I građani su saglasni.

I struka procjenjuje - trebalo bi da rezultira sa nekoliko stotina više rođene djece. Uvođenje materinskog dodatka vid je finansijske podrške upravo porodicama s djecom, kaže resorni ministar. Za ostvarivanje prava iz ovog zakona za sljedeću godinu, potrebno je više od 71 milion maraka, od čega su najveće stavke materinski i dodatak na djecu.

Ove mjere dio su reforme zdravstva zaokružene Ekonomskom politikom. 

"Druga dimenzija se odnosi na reformu finansiranja dječije zaštite i refundacije bolovanja u narednom trogodišnjem periodu kroz nekoliko koraka i to: da se u 2018. godini umanji osnovica za obračun poreza i doprinosa kod porodiljskog bolovanja za 20%, od 1. januara 2019. godine osnovica bi iznosila 50%, a od 1. januara 2020. godine bilo bi izvršeno potpuno rasterećenje poslodavaca, uz refundaciju porodiljskog bolovanja u bruto iznosu", navela je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Republika Srpska je tako napravila iskorak u odnosu na Federaciju, ali i cijeli region. Visina naknade za nezaposlene porodilje u Federaciji varira od kantona do kantona, dok negdje sredstva za te namjene uopšte nisu predviđena.