latinica  ћирилица
14/12/2017 |  17:03 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Svjedok: Ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića posmatra i Naser Orić! (VIDEO)

Saslušanjem svjedoka pod mjerama zaštite, inače očevica likvidacije dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u Kamenici kod Zvornika, nastavljeno je suđenje Elfeti Veseli kao počiniocu, i njenom pretpostavljenom Sakibu Haliloviću Kibetu, komandantu mjesnog Diverzantskog voda tzv. Armije BiH.
Suđenje Elfeti Veseli - Foto: RTRS
Suđenje Elfeti VeseliFoto: RTRS

Svjedok, koji je takođe bio muslimanski borac, potvrdio je da je likvidaciju dječaka posmatrao i ratni komandant Srebrenice Naser Orić.

Јezivo je bilo, u sudnici slušati očevica ubistva nedužnog dječaka. Desilo se to, kaže, po završetku akcije širenja koridora od Konjević polja prema Kamenici. Dok su "slavili" pobjedu, vozeći bicikl, pojavio se Slobodan. Elfeta koju je kao i Halilovića, poznavao iz ranijih borbi, uhvatila je dječaka za glavu. Opsovala mu četničku majku. Upozoravali su vojnici svoje okupljene komandante, među kojima su bili i Orić i Halilović, na monstruozan čin koji Elfeta priprema. No, nisu reagovali. 

"Elfeta je stajala sa dječakove lijeve strane. Držala ga je za kosu. Izvadila je nož sa crnim koricama. Podigla mu je glavu i povukla nož ispod vrata. Dijete je počelo da krklja. Vidio sam i da krvi ide, šiklja. Kad je neko od prisutnih vojnika pitao – šta to uradi – ona je izvadila pištolj, duga devetka, prislonila mu na glavu i pucala, jednom ili dva puta, ne znam. Okrenuo sam glavu, nisam više mogao da gledam", rekao je svjedok.

Sve je svjedok koji je tog dana i ranjen, kaže, posmatrao sa udaljenosti od 10-ak metara. Čuo je i Orića, čija je Elfeta kaže, bila miljenica, kada je na primjedbe vojnika zbog ubistva, opsovao i rekao: "Ubila, ubila pa šta"? Ni Halilović nije reagovao. 

O likvidaciji Srba iz Podrinja je kaže i ranije svjedočio. Detaljno, tek kada je pobjegao iz BiH i dobio iseljeničku vizu. Prethodno ga je policajac iz Tuzle upozorio da mu prijete ubistvom. Umjesto imena policajca, na čemu je odbrana insistirala – odgovorio je : "Hoćete li da imamo jednog čovjeka manje?"

Govorio je svjedok i kako je, nakon odlaska iz BiH, njegova majka pretučena po nalogu Orića. Bratu je prijećeno! Odbrana je pokušala da ga diskredituje, navodeći da mu je revizijom iz decembra 2015. godine vojni staž ukinut, na što je svjedok odgovorio da se to desilo kada je Naser Orić imenovan za savjetnika u Federalno ministarstvo boraca. I žena monstrum – Elfeta – ustvrdila je kako svjedoka ne poznaje – a on odogovorio da će ga “možda prepoznati ako mu dozvole da ispriča šta je uradila sa dvojicom zarobljenika koji su prevoženi traktorom”. O tome ipak nije progovorio, jer se pobunila odbrana. Insistirali su na imenima i drugih svjedoka Slobodanovog ubistva. Suđenje će biti nastavljeno 19. decembra.