X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
14/12/2017 |  19:17 | Izvor: RTRS

Pet najvećih grešaka s frižiderom, a nismo ih svjesni

Kada odlažemo hranu u frižider obično ne razmišljamo kako to što unesemo može uticati na ostale namirnice, dokad je čemu rok trajanja, kao i hoće li se hrana pokvariti.
Hrana - Foto: telegraph
HranaFoto: telegraph

Stručnjak iz kompanije Micubiši elektrik Džin Mark Adel navodi pet pravila organizacije koja bi trebalo da poštujemo prilikom unošenja namirnica u frižider.

1. Voće i povrće držimo zajedno

Bezbroj posebnih odjeljaka u frižideru treba maksimalno iskoristiti i obavezno razdvojiti voće i povrće jer voćke ubrzavaju truljenje ostale hrane.

"Zrelo voće proizvodi etilen, koji može da ubrza kvarenje druge hrane. Koristite odjeljke za smrzavanje, ladice za sireve za tačno to za šta su namjenjene kako biste bili sigurni da su vaše namirnice najsvježije što mogu biti", objašnjava Adel.

2. Meso i morski plodovi stoje na gornjoj polici

Ova praksa može da ima vrlo loše posljedice na druge namirnice u frižideru.

"Šunke, kobasice, svježe meso i plodove mora treba stavljati na donje police u frižideru. Ako to ne učinite, krv s mesa može kapati na drugu hranu i tako je zaraziti salmonelom ili drugim bakterijama, upropastiti namirnice i na kraju i vas zaraziti", objasnio je Adel.

Lako kvarljive namirnice, odnosno one kratkog roka trajanja, najbolje bi bilo držati na -3 stepena kako bi se duže održale i lako odmrzle.

3. Sve je nepregledno

Veliki problem kod spremanja namirnica jeste i način na koji ih sortiramo. Često ćemo iz trgovine bez razmišljanja kupljene namirnice samo staviti na police u prednji red ne gledajući šta ima iza, a zbog toga ćemo i često kupiti namirnice koje već imamo kod kuće, ali ih nismo vidjeli u frižideru.

"Namirnice gurnute u zadnji red teško se vide i zbog toga imaju najveću šansu da se pokvare i uzrokuju kvarenje i druge hrane", dodaje Džin Mark.

4. Ne razmišljamo o ostacima hrane

Nakon božićnog ručka sigurno će ostati i malo mesa i priloga, hljeba i salata na koje većina ljudi zapravo ne računa.

"Previše puta se nakon cjelodnevnog druženja i objedovanja raznih poslastica ostaci samo odlože u frižider i na njih se zaboravi. Na taj način bacamo mnogo hrane koja je mogla da se pojede dan poslije."

Napominje da je najbolje da se ostaci odlože u posudice i čvrsto zatvore kako bi duže ostali svježi, ali i da se ne stave odmah u prvi red - na taj način je velika vjerovatnoća da će se pojesti, a ne baciti.

5. Zamrzivač je pretrpan

Јedan od glavnih uzroka kvarenja hrane jeste povišena temperatura koja nastaje zbog pretrpanosti namirnicama, zbog čega ni ne mogu pravilno da se ohlade.

"Nikad nemojte stavljati previše namirnica u zamrzivač, već kod kupovine razmišljajte o tome gdje ćete to smjestiti. Hladni vazduh treba da cirkuliše kroz njega, a ako imate mnogo staklenih flaša, tegli i narezaka, to će biti izrazito teško", napominje Adel.

Izvor: B92