X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
14/12/2017 |  21:32 | Izvor: RTRS

Naučnici imaju novu ideju da zaustave globalno otopljavanje

Zbog globalnog otopljavanja nivo mora u prosjeku poraste tri milimetra godišnje, što bi poslije dužeg vremena moglo da pričini ozbiljne probleme gradovima na obalama.
Topljenje leda na Antarktiku (Foto: newsweek.com) -
Topljenje leda na Antarktiku (Foto: newsweek.com)

Naučnici su razvili scenario koji predviđa pumpanje ogromne količine vode iz okeana na Antarktik, gdje bi se zamrzla. Temperatura od minus 50 stepeni Celzijusa dovoljno je niska da se zamrzne i morska voda. Na taj način usporilo bi se podizanje nivoa mora, ali da li je ideja realna, ili je riječ o utopiji?

Tragajući za odgovorom na ovo pitanje Institut za istraživanje posledica klime u Potsdamu (Njemačka) napravio je kompjutersku simulaciju. Njihovi proračuni pokazuju da bi za zaustavljanje porasta nivoa mora bilo potrebno stotinjak najvećih pumpi na svijetu i deset odsto ukupne proizvodnje električne energije. Bio bi to ogroman tehnički projekat, ali izvodljiv.

Problemi se kriju i u detaljima. Ne bi bilo naročito efikasno ispumpavati vodu blizu obale, jer bi se zamrznuta voda relativno brzo ponovo otopila i vratila u more. Analize instituta pokazuju da bi je trebalo transportovati najmanje 700 kilometara u unutrašnjost Antarktika kako bi se bezbjedno deponovala za sljedećih 1.000 godina.

Kako transportovati vodu toliko daleko, kada je temperatura minus 50? Odgovarajući cjevovod morao bi da se zagrijava, na primjer, uz korišćenje energije na vjetar, koga na Antarktiku ima dovoljno. Pomisao na Antarktik sa džinovskim pumpama, vjetrenjačama za proizvodnju električne energije i cjevovodom zvuči zastrašujuće, ali je tako nešto tehnički izvodljivo.

Možda nam proračuni naučnika samo pokazuju da je ipak lakše primijeniti mjere za smanjenje emisije štetnih gasova nego upuštati se u ovakve poduhvate.

Izvor: Blic/welt.de