latinica  ћирилица
15/12/2017 |  12:37 ⇒ 12:39 | Autor: RTRS

Sporazum o saradnji RUGIP-a i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta

Predstavnici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci potpisali su danas sporazum o naučnoj, nastavnoj i stručnoj saradnji.
Sporazum o saradnji RUGIP-a i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta - Foto: SRNA
Sporazum o saradnji RUGIP-a i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakultetaFoto: SRNA

Sporazum su potpisali vršilac dužnosti direktora RUGIP-a Bosiljka Predragović i dekan Fakulteta Brankica Milojević, a naknadno će ga potpisati i vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

- Sporazumom se definišu opšti okviri, oblici i vidovi naučne, nastavne i stručne saradnje, a predviđeno je da se najmanje jednom godišnje utvrđuje program njene realizacije za tekuću godinu - rekla je Predragovićeva novinarima.

Ona je pojasnila da je sporazumom predviđena razmjena iskustava i dostignuća u naučnom, stručnom i nastavnom, obrazovnom radu, zajednička organizacija i realizacija naučnih i stručnih istraživanja, te zajednički rad na izdavanju monografija.

Predviđeno je organizovanje i učestvovanje na simpozijumima, te naučnim i stručnim konferencijama i seminarima u zemlji i inostranstvu, kao i pružanje pomoći naučnim i stručnim radnicima za potrebe naučno-istraživačkog rada.

Predragovićeva je dodala da će RUGIP i Fakultet sarađivati na rješavanju konkretnih stučnih zadataka, izradi i praćenju realizacije strateških, programsko-planskih i normativnih akata, u primjeni teoretskih saznanja u praksi i obuci kadrova, korištenju instrumenata, opreme, softvera, podataka, geodetskih podloga i raznih geodetsko-topografskih materijala za potrebe nastavnog procesa, te u organizovanju stručne prakse studenata.

Sporazum predviđa i realizaciju stručnih posjeta institucijama u zemlji i inostranstvu u okviru obrazovanja i organizaciji zajedničkih stručnih predavanja.

Prema njenim riječima, RUGIP je i ranije sarađivao sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskim fakultetom, a najbolji studenti prve generacije na odsjeku geodezija dobili su priliku da odrade pripravnički staž u ovoj Upravi.

- Sličan sporazum o saradnji, u narednom periodu trebao bi da bude potpisan i sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Banjaluci - dodala je Predragovićeva.

Dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Brankica Milojević navela je da je na ovom fakultetu u proteklih deset godina diplome steklo 186 inženjera geodezije, te četiri mastera.

- Riječ je o visokokvalitetnim kadrovima koji su sposobni da obavljaju sve poslove iz oblasti geodezije. Dio njih je već uključen u poslove RUGIP-a, ali smatramo da ima još prostora zbog čega je neophodno izgraditi most saradnje između ove dvije institucije - naglasila je Milojevićeva.

Izvor: SRNA