latinica  ћирилица
15/12/2017 |  14:32 | Autor: RTRS

Kormak: Usvajanje Zakona o akcizama korisno za sve građane

Američki ambasador u BiH Morin Kormak pozdravila je usvajanje seta zakona o akcizama u Predstavničkom domu parlamenta BiH, ocjenjujući da će to biti korisno za sve građane BiH.
Morin Kormak - Foto: Screenshot
Morin KormakFoto: Screenshot

- Znam da je veoma teško donositi poreske odluke u bilo kojoj zemlji. Ali, to je zakon koji će, sa još nekoliko koraka koje će vlasti preduzeti, "otključati" značajnu podršku za infrastrukturni razvoj BiH - poručila je Kormakova.

Ona je napomenula da će, nakon usvajanja ovih zakona, biti "oslobođena" sredstava iz EBRD-a, MMF-a i ostalih finansijskih institucija.

- Ovo je zemlja koja će imati koristi da bude jače povezana sa Evropom, jer u BiH sada postoje samo ograničeni kilometri autoputeva. Kada postoje autoputevi dolazi do vrlo značajnog ekonomskog razvoja - ocijenila je američki ambasador.

Ona je naglasila da će infrastrukura, uz podršku koju BiH dobija od svojih evropskih partnera, biti u korist svih građana.

- Јeste teško, ali ovo je pozitivan korak naprijed i nadam se da će biti preduzeti i ostali koraci da bi bili oslobođeni fondovi i ostvaren veći napredak za građane BiH - smatra Kormakova.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine usvojio je po hitnom postupku set zakona o akcizama, kojim se za 0,15 KM povećavaju akcize na biogoriva i biotečnosti, te putarine.

Izvor: SRNA