latinica  ћирилица
15/12/2017 |  15:16 ⇒ 17:11 | Autor: RTRS

Posthumno odlikovana 22 borca iz Prijedora i Novog Grada

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan uručio je danas u Prijedoru posthumna odlikovanja porodicama 22 borca Vojske Republike Srpske koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Prijedor - posthumna odlikovanja - Foto: SRNA
Prijedor - posthumna odlikovanjaFoto: SRNA

Ukazom predsjednika Republike Srpske medaljom zasluga za narod odlikovano je 16 boraca sa područja Prijedora, te šest sa područja Novog Grada.

"Ovo je prilika da iskažemo dužno poštovanje i odamo počast onima koji su dali najvrijednije što čovjek ima, a to je ljudski život, utemeljen u Republiku Srpsku", rekao je Karan novinarima.

On je naveo da su ove trenutke željeli da podijele sa njihovim porodicama, čija je tuga neizmjerna, ali koje moraju biti ponosne što su imale takve sinove, muževe, očeve, prijatelje.

"Vrijeme je i prilika da, kada potencirajući slobodarski, patriotski i otadžbinski karakter onoga za šta su se oni borili, kažemo svima koji žele da od ovog slobodarskog, otadžbinskog rata naprave agresiju, da neće uspjeti u tome i da mi nismo agresori, već da su u ovom nesrećnom ratnom sukobu svi bili žrtve", istakao je Karan.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da je dodjela posthumnih priznanja izuzetno častan čin koji budi duboka osjećanja, ali i tugu među njihovim najmilijim članovima porodica.

"Dodjelom ovih priznanja želimo da ukažemo mladim ljudima i budućim generacijama da se sa ponosom sjećaju svim poginulih naših boraca i saboraca", dodao je Đaković.

Postupak postuhumnog odlikovanja poginulih boraca traje od 2012. godine, na osnovu podataka koje utvrđuju boračke organizacije i organizacije porodica poginulih. Namjera predsjednika Republike je da svi poginuli borci Vojske Republike Srpske budu posthumno odlikovani.

Izvor: SRNA