latinica  ћирилица
15/12/2017 |  15:22 | Autor: RTRS

Drecun: Evropa priznala da je Kosovo "crna rupa"

Potpisivanje sporazuma Evropske policijske službe /Evropol/ sa Prištinom pokazuje da je samoproglašeno Kosovo "crna rupa" u Evropi, izjavio je predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije.
Milovan Drecun - Foto: RTS
Milovan DrecunFoto: RTS

On je ocijenio da sporazum prištinskog Ministarstva unutrašnjih poslova sa Evropolom nema nikakve veze sa pokušajima da samoproglašeno Kosovo uđe u Interpol, već je potvrda da tamo vlada kriminal i da je velika prisutnost džihadista, ekstremista i terorista radikalnog islama.

Drecun u izjavi za "Sputnjik" kaže da ovo u Prištini sada koriste kao uspjeh, jer stagniraju na svim poljima, a u stvari je riječ o nečemu sasvim drugom.

"Ovim Evropol samo pokazuje da je /samoproglašeno/ Kosovo 'crna rupa' u Evropi, da je idealno za delovanje organizovanog kriminala i da Evropol tamo mora da bude prisutan, upravo da bi pratio organizovani kriminal i međunarodni terorizam", rekao je Drecun.

On podsjeća na to da su Evropol i Interpol dvije sasvim različite i odvojene organizacije, i da zbog toga nema osnova da Priština povezuje ovaj sporazum sa Evropolom, koji još nije ni potpisan, već samo najavljen, kao korak bliže prijemu u Interpol.

Evropol je na jučerašnjem sastanku Upravnog odbora donio odluku da samoproglašeno Kosovo "treba da bude na listi prioriteta" zemalja članica ove organizacije, kao i da će sa Prištinom zaključiti radni sporazum, ali se ne navodi kada bi to trebalo da se desi.

Samoproglašeno Kosovo aktivno lobira za učlanjenje u Interpol i Evropol, sa kojima sada sarađuje preko Unmika, predstavnika EU i Euleksa.

Izvor: SRNA