latinica  ћирилица
15/12/2017 |  15:25 ⇒ 19:37 | Autor: RTRS

Đajić: Edukacija osoblja - najvažnija karika u daljem razvoju

Kontinuirana edukacija medicinskog osoblja, uspostavljanje profesionalnih, institucionalnih i ličnih kontakata sa srodnim institucijama i kolegama širom svijeta, jedna je od najvažnijih karika u daljem razvoju Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske, rekao je vršilac dužnosti generalnog direktora ovog kliničkog centra Vlado Đajić.
dr Vlado Đajić, direktor UKC RS - Foto: RTRS
dr Vlado Đajić, direktor UKC RSFoto: RTRS

Đajić je povodom predavanja koje je održao specijalista dječije hirurgije i urologije Vladimir Kojović o temi savremenih trendova u genitalnoj hirurgiji, novinarima u Banjaluci rekao da je s tim u vezi i ostvarena saradnja sa ovim eminentnim stručnjakom.

Kojović je pojasnio da genitalna hirurgija u Srbiji spada u sam svjetski vrh i po broju i po vrstama operacija koje se sa uspjehom rade, te da će u narednom periodu operativno zbrinjavati pacijente UKC i edukovati ljekare.

Pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove u UKC-u Slobodan Hajder rekao je da je ova saradnja veliki pomak za UKC zbog same specifičnosti operativnih zahvata koje urogenitalna rekonstruktivna hirurgija podrazumijeva,

Hajder, koji je i specijalista urolog, naglasio je da je čast sarađivati sa stručnjakom ovog ranga.

Kojović se već 17 godina bavi urogenitalnom rekonstruktivnom hirurgijom. Zaposlen je u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić", a na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu radi kao asistent na Katedri za hirurgiju sa anestezijom.

Stručno se usavršavao u klinikama u Velikoj Britaniji, Italiji, Portugaliji, SAD i Švedskoj.

Kojović je bio član operativnog tima Vojnomedicinske akademije u Beogradu, koji je prvi put ugradio vještački urinarni sfinkter kod muškarca.

To je metoda koja predstavlja najsavremeniji vid liječenja nekontrolisanog mokrenja poslije hirurških zahvata na prostati, zbog tumora mokraćne bešike, povreda mokraćne cijevi, ali i poslije zračne terapije i nekih neuroloških poremećaja u funkciji mokraćne bešike.

Izvor: SRNA