latinica  ћирилица
15/12/2017 |  15:37 ⇒ 18:56 | Autor: RTRS

Prva konferencija ženskog preduzetništva u Srpskoj (VIDEO)

U Banjaluci je održana "Prva konferencija ženskog preduzetništva u Republici Srpskoj". Konferencija je okupila više od 240 učesnica iz Srpske, Federacije, Srbije, Crne Gore i Slovenije.
Žensko preduzetništvo - Foto: RTRS
Žensko preduzetništvoFoto: RTRS

Imala je ideju, volju i hrabrost; Milena Vrhovac prije dvije decenije zakoračila u preduzetništvo, radeći na razvoju i modernizaciji drvne industrije. Danas ima 20 zaposlenih, a u narednoj godini planira da zaposli još ljudi. 

"Izvozimo na evropsko tržište 62 odsto moje proizvodnje i nije zahtjevno. Preduzeće "Bor" je uvelo ISO standard i sve standarde",rekla je Milena Vrhovac, direktor drvne industrije "Bor".

 Preduzeća poput Mileninog čine 26 odsto ukupnog broja registrovanih privrednih društava u Srpskoj. Zahvaljujući ovakvim primjerima, u ženskom preduzetništvu zabilježen rast BDP-a od 3,5 odsto u prošloj godini. U sektor malih i srednjih preduzeća, Srpska je u posljednjih šest godina investirala oko 640 miliona maraka.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske je naveo da je oko 88 miliona maraka  plasirano posredstvom ministarstva i da će se truditi da tu politiku direktnog podsticaja rade i u 2018.godini.

 Statistika kaže da su žene najčešće zastupljene u uslužnim djelatnostima. To, međutim, nije vjerna slika, jer mnogo je primjera gdje su žene na rukovodećim pozicijama, odakle znatno doprinose poslovnim rezultatima. 

Dragica Ristić, direktor Privredne komore Republike Srpske je rekla da je Privredna komora godinama unazad prepoznala potrebu institucionalnog delovanja okupljanja žena, a sve s ciljem osnaživanja žena preduzetnica, promocije, edukacije, povezivanje sa potencijalnim partnerima na drugim tržištima. 

Konferencija ima podršku i EBRD-a, koja je programom sufinansiranja podržala više od 900 projekata. Ipak, samo deset odsto odnosilo se na firme kojima upravljaju žene.