latinica  ћирилица
15/12/2017 |  15:42 | Autor: RTRS

Institut za nestale: Nema informacija o grobnicama ni adekvatne opreme

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine u ovoj godini ekshumirao je 305 kompletnih i 10 nekompletnih posmrtnih ostataka žrtava proteklog rata.

Prema trenutnim podacima, u BiH se traga za njih još 7.075, a krucijalni problem u procesu traženja nestalih osoba predstavlja nedostatak relevantnih informacija o lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica, ali i dotrajala oprema kojom raspolaže ovaj institut.

Od početka procesa traženja nestalih osoba u BiH do danas ukupno je pronađeno 25.500 posmrtnih ostataka.

Od toga je 23.500 identifikovano, dok preostale 2.000 čeka na identifikaciju i oni se nalaze u 12 objekata u kojima se čuvaju neidentifikovani posmrtni ostaci.

U 2017. godini završen je proces utvrđivanja činjeničnog stanja, odnosno pregleda tijela u 12 mrtvačnica u Tuzli, Banjoj Luci, Sanskom Mostu, Odžaku, Visokom, Travniku, Nevesinju, Mostaru, Goraždu, Istočnom Sarajevu, Modriči i Srpcu.

Ponovo su pokrenute aktivnosti da članovi porodica nestalih osoba koji su svoje najmilije identifikovali tzv. "klasičnom metodom" iznova daju uzorke.

Naime, postoji određen broj N.N. tijela u mrtvačnicama za koja se pretpostavlja da se dogodila greška prilikom spomenute vrste identifikacije.

Nedostatak informacija o masovnim grobnicama

Predsjedavajući kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Marko Јurišić kaže da nedostatak relevantnih informacija o lokacijama grobnica trenutno predstavlja jedan od najvećih problema.

"Prošlo je puno vremena otkako su učinjeni zločini, mnogi su svjedoci umrli. Ostali su nestanci koji su vezani za najteže oblike ratnih zločina. Izvršitelji i nalogodavci šute, naše institucije vlasti koje u svom djelokrugu rada imaju i traganje za informacijama i lokacijama grobnica, zbog ovakve složenosti uređenja BiH nisu dovoljno efikasne da institutu pribave relevantne informacije", naglasio je Јurišić.

Inače, Institut za nestale osobe BiH je potrebno finansijski, materijalno i kadrovski ojačati, a nadležni za ove aktivnosti zasada nemaju sluha.

U odnosu na rezultate koje je postigao, Јurišić odnos nadležnih vlasti prema ovom institutu ocjenjuje katastrofalnim.

"BiH traži tri i po puta više nestalih osoba nego sve ostale zemlje u regiji, a opremljenost našeg instituta je deset puta lošija. Tu mislim na opremljenost istražitelja koji rade na terenu, zatim specijalizovane sonde i ostale aparate, kao i vozni park. Sve ovo pokazuje odnos naših vlasti prema ovom procesu", naglasio je Јurišić.

Izvor; Kliks