latinica  ћирилица
15/12/2017 |  15:46 ⇒ 19:08 | Autor: RTRS

Sajam meda u Šamcu okupio 74 izlagača (VIDEO)

U Šamcu je otvoren deveti Sajam meda, prehrambenih i tradicionalnih proizvoda, koji je okupio 74 izlagača iz Republike Srpske i Federacije BiH.
Sajam meda - Foto: RTRS
Sajam medaFoto: RTRS


Ovim sajmom želi se promovisati poljoprivreda, zanatstvo i mala privreda Posavine, u okviru jedinstvene turističke ponude Republike Srpske.

Tradiciju bavljenja pčelarstvom, proizvodnjom meda i preparata na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja dugu 50 godina, porodica Lučić je iz Žepča prenijela u Šamac. Hobi i ljubav prema pčelama pretvorili su u porodični biznis.

 "Kod mene isključivo pčelinji i biljni proizvodi, znači od pčela sve: med, polen, propolis, matična mliječ, čak iduće godine uvodimo i pčelinji otrov", kaže pčelar iz Šamca, Miloš Lučić.

Izlagači u ovoj manifestaciji vide priliku za promociju vlastitih proizvoda i razmjenu iskustava u oblasti pčelarstva i proizvodnje zdrave hrane, a zbog do sada najvećeg broja izlagača, domaćini su sajam organizovali na dvije lokacije.

Đorđe Milićević,  načelnik opštine Šamac navodi da se ove godine na duplo većem prostoru  održava sajam, dakle pored unutrašnjeg dijela ima i  sajamski dio vani što  govori da devet godina od toga se pravi veliki iskorak u tom dijelu.

"Počeli smo kao sajam meda sad smo se prošilrili više na neku prehranu, manje proizvođače hrane, domaću proizvodnju i udruženja koja se bave predstavljanjem naših tradicionalnih proizvoda i običajne prakse", istakla je Јasna Marinković, direktorka Turističke organizacije Šamac

Sajam traje dva dana, za posjetioce je otvoren od 10 do 19 časova. U okviru manifestacije biće održana i dva stručna predavanja iz oblasti pčelarstva i zdrave hrane.