latinica  ћирилица
15/12/2017 |  15:57 | Autor: RTRS

Vulin: Nije moguće formirati "vojsku Kosova", osim silom

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da nije moguće formirati nikakvu "vojsku Kosova", osim silom i brutalnim kršenjem međunarodnog prava, te poručio da je Kfor jedina oružana snaga na Kosovu i Metohiji .
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

Komentarišući najavu Ramuša Haradinaja o osnivanju "vojske Kosova", Vulin je podsjetio da je to "stara želja".

"Nije moguće formirati nikakvu `vojsku Kosova`, ne osim silom i brutalnim kršenjem međunarodnog prava, kršenjem Rezolucije 1244, brutalnim gaženjem volje Saveta bezbjednosti UN i, naravno, Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Vulin.

On je podsjetio da je na osnovu Rezolucije 1244 jasno određeno da jedina oružana snaga na Kosovu i Metohiji može da bude Kfor i da je to stav Srbije koji se neće promijeniti, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

"To je i stav UN i, što je najvažnije, svih Srba na Kosovu i Metohiji", naveo je Vulin.

On je ocijenio da bi formiranje "vojske Kosova" mimo Rezolucije 1244 bio ozbiljan bezbjednosni problem za region i stvaranje "nekakve vojne" formacije tamo gdje ona ne može da postoji jer tamo nema države.

Vulin je dodao da bi tu "nekakvu formaciju" vodili ljudi čiji je cilj destabilizacija ovog prostora, kao i da na ovim prostorima bude sukoba.

"Јoš jednom upozoravam da Rezolucija 1244 mora da se poštuje, to je stav našeg naroda, naše države, našeg predsjednika Republike i stav naše Vojske - da nikakve vojske na Kosovu ne može biti niti bilo kakve oružane sile, osim Kfora", poručio je Vulin.

Izvor: SRNA