latinica  ћирилица
15/12/2017 |  16:06 ⇒ 16/12/2017 | 09:56 | Autor: RTRS

Privatno preduzeće tužilo grad Doboj za naknadu štete od poplava (VIDEO)

Dobojsko preduzeće "Saša Trejd" tužilo je grad Doboj zbog štete nastale u poplavi 2015. godine i traži obeštećenje od oko četiri miliona maraka. U gradskoj upravi strahuju od blokade u slučaju nepovoljne presude, a odbornici sumnjaju u spregu ovog preduzeća i pojedinaca bliskih gradskoj upravi.
Doboj - poplave - Foto: RTRS
Doboj - poplaveFoto: RTRS

Dva dana prije isteka roka zastare preduzeće za prodaju rasvjete Saša Trejd tužilo je grad Doboj Okružnom privrednom sudu za naknadu materijalne štete nastale usljed poplave na robi i opremi u iznosu od 1,5 miliona maraka. Uređenjem tužbe iznos je porastao na 4,2 miliona, što je šokiralo odbornike koji nisu krili svoje sumnje.

"Vrlo je moguće da je neko iz gradske uprave, ko zna šta nije urađeno kako treba, je ovo ovdje zajedno s ovim čovjekom napisao ili će neko iz gradske uprave po osnovu ove tužbe propustiti sad da uradi neke stvari da bi ovaj koji je tužio na sudu dobio", rekao je odbornik SP-a Srđan Todorović.

"I u ovoj tužbi ne izostaje priča da iza nje stoje određeni dogovori o podjeli plijena. Sa četiri miliona KM grad Doboj može da napravi šta poželi", istakla je predsjednica Kluba odbornika SNSD-a Sanja Vulić.

Tužilac temelji tužbu na odredbama Zakona o zaštiti i spasavanju, navodeći da grad Doboj nije na vrijeme preduzeo mjere zaštite i spasavanja, da je sa zakašnjenjem proglasio vanredno stanje i da je zbog toga pretrpio štetu i izgubljenu dobit. Grad Doboj osporava ove navode, ali i sumnje opozicije da postoji sprega nekoga iz gradske uprave i ovog preduzeća, u namjeri da oštete budžet.

Dok SDS-ov Nebojša Marić traži pomoć opozicije oni misle da od veće pomoći mogu da im budu SDS-ovi koalicioni partneri iz DNS-a , čiji kadrovi su u rodbinskoj vezi sa vlasnikom preduzeća "Saša Trejd".

"Koliko znam čovjek koga ste spominjali kao svjedoka je bio iz Vatrogasne službe tad, a on je upravo iz DNS-a", izjavio je odbornik SP-a Vedran Gligorić.

"Sigurno ne može da upravlja procesom njegovog zeta, ali sigurno kažem da DNS nema s tom tužbom ništa. Isto tako garantujem da će Slaven Dujaković biti prvi svjedok odbrane opštine", naglasio je odbornik DNS-a Slađan Јović.

U preduzeću "Saša Trejd" nije bilo sagovornika. Radnica koja nam je rekla da će pozvati direktora, nakon telefonskog poziva poručila je da je direktor na službenom putu u inostranstvu. Na sjednici Skupštine grada moglo se čuti da je ovo preduzeće dobilo pomoć od Fonda solidarnosti , a da bi za milione koje potražuje trebalo da ima robe kapaciteta dva fudbalska igrališta.