latinica  ћирилица
15/12/2017 |  16:11 ⇒ 16/12/2017 | 11:16 | Autor: RTRS

26 godina skupljali dokaze - optužnice za granatiranje Banskih dvora (VIDEO)

Nakon haških presuda hercegovačkoj šestorki, hrvatska javnost se danima bavi optužnicama, koje je ova država podigla za granatiranje Banskih dvora 1991. godine u Zagrebu, u kojima je tada sjedio Franjo Tuđman.
Banski dvori - Foto: RTRS
Banski dvoriFoto: RTRS

Јedan od optuženih oficira tadašnje ЈNA general Ljubomir Bajić kaže da je vazdušni napad naredio na svoju ruku, jer je štitio integritet zemlje. U Hrvatsku ne planira da ide.

26 godina trajala je istraga o ispaljivanju šeset raketa na Banske dvore, u cilju, kako piše u prijavi: "destabilizacije Republike Hrvatske." Osim Bajića optužen je i tadašnji načelnik vazdušne odbrane, dva oficira i dva pilota.

Pilot supergaleba koji je ispalio rakete, inače Hrvat, Davor Lukić, 91. pobjegao je u Јužnoafričku republiku gdje pilotira komercijalnim avionima, a njegov bliski prijatelj za hrvatske medije izjavio je da mu je sumnjivo da se nakon toliko vremena završava nakon Haške presude šestorki. Ljubomir Bajić koji je svojim činom umalo promijenio tok poslednjih ratova kaže da će se javiti na poziv srpskog pravosuđa, ali ga hrvatska optužnica ne zanima.

"Јa sam se zakleo državi u kojoj sam živio, da ću je braniti, štiti njen integritet i suverenitet, i onaj koji se drznuo da to naruši ja sam lično smatrao da sam imao pravo da uradim ono što sam uradio. Djelovao sam sam sam, bio sam tako ko siroče", naveo je Bajić.

Objašnjavajući zašto se čekalo 26 godina, Hrvatska predsjednica kaže da nisu bili dostupni ključni svjedoci i podaci. 

"Optužnica mora biti čvrsta i utemeljena kako ne bi bila odbačena. Verujem da pravda treba stići, nekada je i kasno, ali dobro je da stigne", rekla je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Srbija će odgovoriti tek kada dobije zahtjev Hrvatske izjavila ministarka pravde Nela Kuburović. Medjutim, s obzirom na to da hrvatska ne odgovara na srpske molbe za izručenje, vjerovatnoća je veoma mala. Šef diplomatije, Ivica Dačić rekao je da Hrvatska nikako da izađe iz kola antisrpske histerije.

U napadu je jedna raketa pogodila Banske dvore, ali je rukovodstvo hrvatske ostalo nepovrijeđeno. Јedna osoba je poginula u okolnim zgradama na koje je palo ostalih pet raketa.