latinica  ћирилица
15/12/2017 |  16:19 ⇒ 19:01 | Autor: RTRS

Skupština Bijeljine usvojila budžet za narednu godinu (VIDEO)

Skupština grada Bijeljina usvojila je budžet za narednu godinu od 47 miliona 140 hiljada maraka.
Bijeljina - skupština grada - Foto: RTRS
Bijeljina - skupština gradaFoto: RTRS

Danas je usvojen novi budžet, ali i rebalans ovogodišnjeg budžeta ,koji je povećan za više od deset odsto. Suficit budžeta od 5,7 miliona maraka nije realan niti je transparentno raspoređen, prigovara opozicija. Donesena je i odluka o novom kreditnom zaduženju od pet miliona maraka zbog koga će i novi budžet odmah po donošenju biti rebalansiran.

Najviše primjedbi na novi budžet izazvalo je povećanja plata za više od milion maraka , rashodi za robe i usluge povećani su za 500.000 maraka, a troškovi reprezentacije za 40 odsto. Opozicija tvrdi da će povećanje plana troškova Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove od čak dva miliona maraka biti iskorišćeno za predizborna asfaltiranja, dok nema unapređenja privrednog ambijenta.

"Nisu ispoštovani poljoprivrednici u smislu predizbornih i svakih drugih obećanja da će budžet agrarnog fonda glasiti više od 1.100.000 KM" kaže Ljubiša Petrović iz Uspješne Srpske.

Mada su dobili pisani plan , odbornici nisu saznali gdje je završio novac od kredita uzetog proljetos za izgradnju kanalizacije , a koji nije potrošen, i zašto je ponovo donesena odluka o novom kreditnom zaduženju od pet miliona maraka.

"Grad Bijeljina je dostigao maksimalan nivo zaduživanja u toku tekuće godine i ovaj kredit se ne bi mogao otplaćivati u toku sljedeće godine već se traži grejs period od dvije godine kako bi ta sredstva bila na raspolaganju sljedeće godine i koristila se za predizbornu kampanju", rekao je Nedeljko Ćorić iz SNSD-a. 

Kreditno zaduženje od pet miliona maraka, povećaće danas usvojeni budžet koji će odmah po dobijanju kredita biti rebalansiran , ali gradska vlast odbacuje kritike opozicije.

" Mi nismo pokrenuli inicijativu već Savez opština i gradova pokušao da pomogne lokalne zajednice koje imaju problema sa budžetom i infratsrukturom i mi želimo da ta sredstva iskoristimo ako dobijemo saglasnost", kaže Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine

Među 29 amandmana na budžet, od kojih su usvojena samo dva, bez podrške skupštinske većine ostale su i mjere unapređenja položaja učenika, studenata i mladih, veća pomoć za socijalno ugrožene, boračke kategorije, izgradnju palijativnog centra, i bolja pronatalitetna politika.

" Stimulacija rađanja u našem gradu još uvijek nije dobila podršku skupštinske većine, mi smo podnijeli amandman da se sredstva za postupke vantjeselne oplodnje povećaju na 100.000 KM ", rekao je Srđan Mijatović iz SP.

Lokalne ustanove , agencije i preduzeća poput Agencije za mala i srednja preduzeća, Centra za kulturu, Muzeja Semberije, Turističke organizacije potrošiće tek desetinu novca za oblast koja im je svrha postojanja, a ostatak na plate zaposlenih.