latinica  ћирилица
15/12/2017 |  16:27 ⇒ 19:06 | Autor: RTRS

Sastanak o razvoju Univerziteta u Istočnom Sarajevu (VIDEO)

Razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu bila je tema uprave ove visokoobrazovne institucije sa predstavnicima lokalnih zajednica i narodnim poslanicima sa istoka Srpske. Populaciona politika, indeks studentske iskorištenosti lokalnih zajednica, usklađenost tržišta rada sa kadrovskim profilima – samo su neka od pitanja o kojima je raspravljano.
Univerzitet I.Sarajevo - Foto: RTRS
Univerzitet I.SarajevoFoto: RTRS

Izraženi demografski dispariteti u Srpskoj, i loša statistika Istoka kroz aktivne migracije, svoj danak uzima i na Univerzitetu Istočno Sarajevo. Stoga je glavni razvojni put odškolovati i zadržati mlade naraštaje, stav je bez izuzetka.

 "Ovaj prostor može opstati samo ukoliko je demografski stabiliniji i u okviru toga jako nam je bitna obrazovanost stanovništva, jer obrazovanje je preduslov za razvoj", rekao je Stevo Pašalić, v.d rektora Univerziteta u I.Sarajevu

U tom kontekstu, jedan od prihvaćenih prijedloga jeste i da se Univerzitet zahvali nerezidentnim profesorima, kako bi njihovo mjesto zauzeli vlastiti kadrovi. Proces može biti bolan. Ipak, krajnje je vrijeme da počne. 

"Ne možemo reći da veliki doprinos ti ljudi nisu dali razvoju našeg Univerziteta, ali naprosto došlo je vrijeme  i vidim da postoji riješenost rektorata Univerziteta da se ozbiljno pozabavi tim pitanjem u narednom periodu", navela je narodni poslanik Danijela Mrda.

Pitanje kojim će se i uprava i svi relevantni faktori pozabaviti, jeste kako učiniti Univerzitet još primamljivijim za ovdašnje svršene srednjoškolce i one iz okruženja, te preispitati postojeće studijske programe i njihovu usklađenost sa tržištem rada. I koliko god se činilo drugačije, disbalans ipak, nije onakav kakvim se u praksi nastoji prikazati. 

"Mi smo svi složni da radimo na tome da se kandiduje i čitav set rješenja", kaže Sonja Karadžić Јovićević.

Razvoj Univerziteta imperativ je svih, bez obzira na političku ili bilo koju drugu pripadnost. A imperativ za grad Istočno Sarajevo opstanak svih fakulteta i studijskih programa, koji trenutno egzistiraju na području grada, uz puno uvažavanje potreba i htijenja i drugih lokalnih zajednica. 

"Smatramo i želimo da sve što danas imamo u ovom formatu – osam fakulteta sa sjedištem u Gradu i u narednom periodu budu tu gdje jesu", rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

U kontekstu rješavanja svih otvorenih pitanja koji tište Univerzitet, ovakvi razgovori, dogovoreno je postaće uobičajena praksa, koja bi trebalo da rezultira i dokumentom razvojna Strategija Univerziteta. Za početak rezultirala je analizom iz ukoričenog izdanja pod nazivom “Populaciona politika u obrazovanju Srpske” i informacijom da je pri Pedagoškom fakultetu formiran Centar za populacionu edukaciju rast i razvoj djece. Oboje će biti na usluzi lokalnim zajednicama kao smjernice za njihovu populacionu politiku.