X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/12/2017 |  20:30 ⇒ 20:34 | Izvor: RTRS

Pronađen i restauriran avion koji je predvodio invaziju na Normandiju

Avion koji je vodio operaciju invazije Normandije u Drugom svjetskom ratu restauriran je nakon što je pronađen na otpadu firme "Basler turbo konverzije" u Oškošu, u saveznoj američkoj državi Viskonsin, prenijeli su američki mediji.
Restauriran avion koji je predvodio invaziju na Normandiju - Foto: AP
Restauriran avion koji je predvodio invaziju na NormandijuFoto: AP

Američki mediji prenose da je avion bio izgubljen 70 godina, sve god ga sasvim slučajno nije otkrio jedan američki istoričar avijacije na otpadu u Oškošu 2015. godine.

Projekat restauracije aviona započela je grupa Komemorijalne avio-snage, a radnici "Baslera" su na restauraciji čuvenog aviona radili više od 22.000 časova, kako bi vratiti stari sjaj avionu "C-47", poznatijem pod imenom "To je sve, brate", prenosi AP.

Čuveni avion predvodio je oko 800 aviona u kojima su se nalazili prvi padobranci koji su se spustili na normandijske plaže 6. juna 1944. godine.

U "Basleru" se nadaju da će moći da izvrše let iznad Normandije ovim avionom 6. juna 2019. godine, na 75 godina od čuvene istorijske invazije.

Na prednjem dijelu aviona se, iznad popularnog imena letjelice "To je sve, brate", može vidjeti i natpis "Vidimo se u Normandiji 2019. godine!"

Izvor: Srna