latinica  ћирилица
16/12/2017 |  15:49 ⇒ 17/12/2017 | 09:42 | Autor: RTRS

Zašto je poništena oslobađajuća presuda za zločine nad Srbima u Kukavicama? (VIDEO)

Kako je RTRS ranije i objavio, Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu oslobađajuću presudu pripadnicima tzv. Armije BiH Muhamedu i Tariku Šišiću, Emiru Drakovcu i Azizu Šuši, zbog zločina nad srpskim civilima u mjestu Kukavice kod Rogatice u avgustu 1992. godine.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Odluku su zaprimile strane u postupku, potvrdio je za RTRS Šušin advokat Senad Dupovac.

Podsjećamo, obrazlažući oslobađajuću presudu, sudija Davorin Јukić tada je rekao, kako je dokazano da su optuženi učestvovali u likvidaciji srpskih civila, ali su bili u zabludi, "misleći od civila, da su vojnici".

Istovremeno, potvrđena je prvostepena presuda Emiru Drakovcu osuđenom na 14 godina zatvora, ali zbog drugog zločina – brutalnog ubistva starca Miloša Kovačevića u selu Vratsalići.

"Zabludjeli" goraždanski diverzanti, predvođeni komandirom Muhamedom Šišićem, napali su kolonu putničkih automobila i autobus pun srpske nejači, koji su bježali iz Goražda. Likvidirali su najmanje 21 i ranili najmanje 39 srpskih civila iz kolone. I to, pritisnut dokazima i svjedocima – očevicima, čak ni sudija, "bogate" sarajevske ratne prošlosti Davorin Јukić, nije mogao da porekne.

Prevedeno sa jezika "inovatora" Јukića, nisu "znali" diverzanti – ubice da pješadijskim oružjem i tromblonima ubijaju dječicu ili starce zagazile u devetu deceniju života.

Od njih im se "pričinili" srpski jurišnici! A od traktora, putničkih automobila marke lada ili jugo, tenkovi i haubice u borbenom poretku.

Kolona u bijegu od goraždanskih ubica, nije bila najavljena tim istim ubicama, ni obilježena, sramno je dalje Јukić "pravdao" zločince i zločin. A i ubice su prestale da pucaju, čim su "shvatili" da su ipak civili. No prethodno su "u zabludi" ubili ili ranili najmanje 60-oro, ne mrava već ljudskih bića! "U zabludi" desetine teško ranjenih ostavili bez pomoći.

Nije "inovatoru" pomoglo ni svjedočenje Šišićevog diverzanta i još jednog ubice ali pokajnika – zaštićenog svjedoka sa tužilačkim imunitetom.

I baš kao što su Јukić i družina "procijenili" da su diverzanti – ubice bili u zabludi, tako je i Apelaciono vijeće ocijenilo njihovu sramnu "procjenu" - "u zabludi" su bili Јukić i društvo u sudijskim togama. Njihovu grešnu "zabludu" priliku da ispravi, imaće sudsko Vijeće Apelacionog odjeljenja.

Da li će i oni u "zabludjelom" bh. pravosuđu imati neku novu za prvo i pravdu, nepoznatu "zabludu"?

Preživjeli iz kolone već skamenjeni, četvrt vijeka dugim kukavičko- sarajevskim "zabludama", bojažljivo izgovaraju da žele - samo pravdu.

Da nije "zabludjelo" sarajevsko pravosuđe već bi ispisalo i nove optužnice za masakr u Kukavicama, među ostalima bar zbog komandne odgovornosti protiv Nedima Alagića Pede, tadašnjeg komandanta Rogatičke brigade, čiji su diverzantni bili sastavni dio. Istražiti ulogu Ramiza Salića, Nurije Kojevića, Samira Kurtića....No umjesto toga, i prije rata osumnjičeni zločinac, u ratu odlikovani "zlatni ljiljan" a poslije rata novokomponovani goraždanski biznismen, koncesionar i vladajućim političarima blizak – Alagić mirno gazduje goraždanskim lovištima, šumama, vodama... I neki drugi "diverzanti" - ugledni su sarajevsko – goraždanski građani.

A biće i dalje sve dok postoje "zabludjele sarajevske ratne i poratne sudije"!