latinica  ћирилица
17/12/2017 |  19:20 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

U Indiji mjesto gdje vozila idu uzbrdo bez upaljenog motora!

Magnetno brdo tridesetak kilometara udaljeno od grada Leha u indijskoj regiji Ladak je popularna turistička atrakcija.
Magnetno brdo - Foto: Screenshot
Magnetno brdoFoto: Screenshot

Reijč je o mjestu na nadmorskoj visini od 4.200 metara na državnom putu koji spaja Leh i Kargil.

Kada zaustavite automobil na određenom mjestu "privlačne sile" povući će automobil prema brdu čak i ako je motor ugašen. Lokalno stanovništvo tvrdi da i avioni koji prolaze moraju da lete na većoj visini kako neobične karakteristike prostora ne bi uticale na njihov sastav.

U stvarnosti, riječ je o optičkoj iluziji. Tačnije, raspored terena i okolnih padina stvaraju optičku iluziju gdje je uzbrdica zapravo nizbrdica, pa predmeti izgledaju kao da se penju, umjesto da se spuštaju.

Ukoliko želite da spriječite kretanje automobila, povucite ručnu. Iako treba imati na umu da neki uopšte ne dožive ovaj gravitacioni fenomen, dok se drugi kunu da nikad nisu doživjeli nešto tako fantastično.

Stanovnici vjeruje da je ovaj prostor nekada bio put do raja, a ljudi koji su zaslužili da tamo završe automatski bi bili povučeni prema brdu, dok oni drugi nikad to nisu uspjeli. Za njih je sve ovo povezano sa duhovnim svijetom.

Magnetno brdo kod Leha nije jedinstvena pojava. Takvih mjesta ima u mnogim zemljama - od Kanade i SAD, preko Evrope do Australije.

Izvor: Agencije