latinica  ћирилица
18/12/2017 |  08:11 ⇒ 16:42 | Autor: RTRS

Čile: Pinjera izabran za predsjednika, Giljijer priznao poraz

Milijarder i bivši predsjednik Sebastijan Pinjera pobijedio je na predsedničkim izborima u Čileu sa osvojenih 54,57 odsto glasova.
Sebastijan Pinjera (foto:Esteban Felix, AP) -
Sebastijan Pinjera (foto:Esteban Felix, AP)

Njegov protivkandidat, ljevičarski nastrojen novinar i senator Alehandro Giljijer, koji je prema skoro potpunim rezultatima osvojio 45,43 odsto glasova, priznao je "težak poraz".

Giljijer je pozvao Pinjeru da nastavi sa sprovođenjem reformi koje je započela odlazeća predsjednica lijevog centra Mišel Bašle, prenosi Rojters.

Obraćajući se pristalicama, Giljijer (64) je rekao da je pozvao Pinjeru (68) da mu čestita.

Britanska agencija konstatuje da rezultati izbora pokazuju da je Čile krenuo stopama drugih južnoameričkih zemalja, praveći politički zaokret udesno.

Pinjera se u i uoči prvog kruga smatrao favoritom, ali je osvojio manje glasova nego što je očekivao.

On je tokom kampanje obećao smanjenje poreza na brz ekonomski rast, dok je Gilijer želio da vlada nastavi sa progresivnim reformama odlazeće predsjednice Mišel Bešle.

Pinjera je u prvom krugu osvojio 36 odsto glasova, a u kampanji je predlagao smanjenje poreza na biznis radi oživljavanja privrednog rasta, kao i pokretanje četvorogodišnjeg plana u vrijednosti od 14 milijardi dolara, koji bi uključivao nove investicije u infrastrukturu.

Giljijer je osvojio 22 odsto glasova u prvom krugu, a njegova kampanja zasnivala se na nastavku plana aktuelne predsjednice Mišel Bešelet da se poveća porez korporacijama kako bi se djelimično finansirala reforma obrazovanja, reformisao ustav i poboljšao penzioni i zdravstveni sistem.

Pravo glasa u Čileu ima oko 14,3 miliona građana.

Izvor: Tanjug