latinica  ћирилица
18/12/2017 |  08:40 | Autor: RTRS

Tramp: Ne razmatram smjenu savjetnika Roberta Malera

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da ne razmatra da smijeni specijalnog savjetnika Roberta Malera, koji predvodi istragu mogućih veza izbornog štaba Trampa sa Rusijom za vrijeme izbora 2016.
Donald Tramp (foto:youtube) - Foto: Screenshot/YouTube
Donald Tramp (foto:youtube)Foto: Screenshot/YouTube

 Donald Tramp je, poslije povratka u Bijelu kući iz Kamp Dejvida, na pitanje novinara da li razmatra da smijeni Malera, samo kratko odgovorio: "Ne, ne razmatram".

Predsjednik SAD je, međutim, kritikovao to što je Maler imao pristup hiljadama mejlova koje su slali i primali Trampovi zvaničnici prije početka rada njegove administracije.

Zamjenik američkog ministra pravosuđa Rod Rozenstin izjavio je prije tri dana u Kongresu da ne vidi nikakav razlog za smjenu specijalnog tužioca Malera.

Rozenstajn je svedočio pred Odborom za pravosuđe Predstavnickog doma Kongresa, dan pošto su objavljene stotine tekstualnih poruka koje je razmijenilo dvoje pripadnika FBI-ja iz Malerovog tima istražitelja.

Te poruke pokazuju njihov kritički stav prema Trampu, zbog čega neki dovode u pitanje nestranački karakter agencije za sprovođenje zakona.

Rozenstin, koji je postavio Malera na čelo istrage i nadgleda rad njegovog tima, odgovarao je, između ostalog, na pitanja koja mu je postavljao demokrata iz odbora, DŽerold Nedler, prenosi Glas Amerike.

Rozenstin je rekao da ne vidi dobar razlog da otpusti Malera, a na pitanje šta bi uradio ako bi danas dobio nalog da otpusti Malera odgovorio je: "Slijedio bih pravila. Ako postoji dobar razlog, reagovao bih, ako nema dobrog razloga - ne bih". 

Pitanja o integritetu istrage specijalnog tužioca pojavila su se nakon što je agent FBI-a za kontraobavještajna pitanja Piter Strzok otpušten iz Malerovog tima poslije objelodanjivanja poruka koje je razmijenjivao sa Lizom Pejdž, pravnicom FBI-ja koja je ove godine izabrana u tim agenata i tužilaca koji istražuju rusko miješanje u izbore.

Izvor: Tanjug