latinica  ћирилица
18/12/2017 |  08:59 ⇒ 09:12 | Autor: RTRS

Američke obavještajne agencije upozorile Rusiju na napad

Američke obavještajne agencije blagovremeno su upozorile Rusiju na planiranje velikog terorističkog napada u Sankt Peterburgu, što je Moskvi omogućilo da spriječi napad u kojem je mogao da pogine "veliki broj ljudi", saopštila je Bijela kuća, istakavši to kao "dobar primjer saradnje dvije zemlje".
Bijela Kuća                    (Foto:gloria.hr) -
Bijela Kuća (Foto:gloria.hr)

"Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je predsjednika Donalda Trampa da mu zahvali na blagovremenom upozorenju koje su američke obavještajne službe prenijele Rusiji, a koje se tiče planiranja velikog terorističkog napada u Sankt Peterburgu", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Napominje se da su Putin i Tramp po drugi put razgovarali telefonom u protekla tri dana, prenosi AP.

"Predsjednik Tramp cijeni Putinov poziv i rekao mu je da su on i cijela američka obavještajna zajednica veoma zadovoljni što su pomogli da se spasu toliki životi. Tramp je istakao značaj obavještajne saradnje kako bi se porazili teroristi gdje god da su. Oba lidera su se saglasila da je ovo primjer pozitivnih stvari koje se mogu dogoditi kada naše zemlje sarađuju", ističe se u saopštenju Bijele kuće.

Bijela kuća se oglasila nakon što je Kremlj saopštio da je predsjednik Rusije Vladimir Putin u telefonskom razgovoru zahvalio Trampu na informaciji koja je pomogla hapšenju terorista koji su planirali da izvedu bombaške napade u Kazanjskoj katedrali u Sankt Peterburgu i drugim mjestima na kojima se okuplja dosta ljudi u drugom po veličini gradu u Rusiji, prenosi TASS.

"Ruski predsjednik je zahvalio američkom kolegi na informaciji koju je sa nama podijelila Centralna obavještajna agencija (CIA) SAD pomoću koje je praćena, razotkrivena i pritvorena grupa terorista koji su planirali eksplozije u Kazanjskoj katedrali u Sankt Peterburgu i na drugim mjestima u gradu na kojima se okuplja dosta ljudi", saopštila je pres služba Kremlja.

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je u petak da je u Sankt Peterburgu uhapsila sedam članova ćelije Islamske države, koji su planirali da tokom predstojećeg vikenda izvrše niz terorističkih napada na javnim mjestima u tom gradu.

Izvor: Agencije