latinica  ћирилица
18/12/2017 |  09:31 ⇒ 10:39 | Autor: RTRS

Rimljani ogorčeni izgledom centralnog božićnog drvca: "Grančica" plaćena 50.000 evra

Upoređuju ga s četkom za čišćenje toaleta i zovu ga "šugavko". Tako Rimljanima izgleda gradsko božićno drvce, postavljeno prije neki dan na Trgu Venezija.
Božićno drvce u Rimu (Foto: faH) -
Božićno drvce u Rimu (Foto: faH)

Radi se 21 metara visokoj smreki dopremljenoj u Rim s Dolomita u Poljskoj koja je odmah izazvala talas kritika jer izgleda jadno, naročito kada se uporedi s blještavim i raskošnim drvcima postavljenim u Milanu, talijanskoj modnoj i finansijskoj prijestonici.

"Drvo je živa tuga", kaže rimski taksista Emanuele. "Milanezi imaju puno ljepše. Oni imaju 'love' pa imaju i prekrasno drvce. Sve je bolje u Milanu", ogorčen je.

Vječni suparnik Vječnom Gradu, Milano uživa u finansijskoj renesansi potaknutoj milionima koji su se slili u grad za Svjetsku izložbu 2015. Tako je postavio 30 metara visoku smreku ispred svoje poznate srednjovjekovne katedrale i raskošno je ukrasio.

Ali, nije to sve. Milano je postavio odromna božićna stabla i ispred drugih gradskih građevina, poput trgovačke arkade Vitorija Emanuela Drugog, ili operske kuće Skale. Troškove pokrivaju privatni sponzori, poput televizije Skaj.

Suprotno tome, rimski "spelacchio" predmet je ismijavanja na društvenim mrežama i ima već i svoj Tviter račun ukrašen porukama "imam više pratilaca nego grančica".

"Šugavko savršeno predstavlja današnji Rim: tužan, nedostatan, usamljen", piše u komentaru Korijere dela Sera.

Za rimsku božićnu smreku navodno je plaćeno 50.000 evra, bez javnog konkursa, a to je gotovo triput više nego lani, tvrde rimski građanski aktivisti.

Ovo je druga godina zaredom da je gradonačelnica Vidžinija Rađi pod žestokim kritikama zbog izbora božićnih dekoracija jer ni prošlogodišnje drvce nije bilo bajno.

Rađi tvrdi da nevoljeno gradsko drvce zapravo ispunjava najviše ekološke standarde i okićeno je "jednostavno i sofisticirano".

Njena stranka, Pet zvijezda, u međuvremenu je saopštiila da u gradu ima i većih briga od izgleda božićne jelke.

Ona je uvjerljivo pobijedila na izborima 2015, ali od tada se neuspješno bori s endemskim rimskim problemima poput sakupljanja otpada i katastrofalnog gradskog prevoza.

Nedavno istraživanje kvalitete života u talijanskim gradovima poslovnog dnevnika Il Sole 24 Ore pokazalo je da Vječnom gradu ne ide baš dobro. Tek je na 24. mjestu, što je 11. mjesta niže nego lani.

A dodatna so na rimskoj rani odličan je plasman Milana u istom istraživanju.

Izvor: direktno.hr