latinica  ћирилица
18/12/2017 |  10:18 | Autor: RTRS

Nove vrste ruskog naoružanja plaše Alijansu

Ruska vojna industrija je prije nekoliko godina počela da proizvodi nove vrste naoružanja, a sadašnji rezultat plaši zemlje NATO-a, navodi "Algemajne cajtung".
Novo rusko oružje – maskirovka, armija na naduvavanje! - Foto: RTS
Novo rusko oružje – maskirovka, armija na naduvavanje!Foto: RTS

Stručnjak sa Univerziteta Harvard Dmitrij Goremburg tvrdi da se Rusija može "zaštititi u običnom ratu od svakog protivnika i pobijediti sve susjedne zemlje".

Prema njegovom mišljenju, ruska vojska može imati poteškoća samo u slučaju vojnog sukoba sa Kinom.

Njemački list navodi da je u toku potpuno nova faza modernizacije ruskog oružja, s ciljem da Rusija ne zaostaje u tehničkom napretku u odnosu na NATO i Kinu.

Ankete pokazuju da 93 odsto građana Rusije smatra da će Oružane snage Ruske Federacije odbraniti zemlju u slučaju stvarne opasnosti, prenosi "Ruski vjesnik".

Šef Glavnog štaba Oružanih snaga Velike Britanije Stjuart Pič strahuje da bi Rusija mogla da ugrozi kablove za vezu koji su pod vodom.

Pič smatra da Velika Britanija i NATO treba da obrate pažnju na zaštitu telekomunikacionih linija, prenosi Bi-Bi-Si.

On ističe da NATO naročitu pažnju posvećuje zaštiti transatlantskih kablova, zbog, kako tvrdi, "prijetnji koje se pojavljuju u vezi sa modernizacijom ruske flote, koja uključuje nuklearne i druge podmornice i brodove".

Eventualno uništavanje i oštećenje kablova imaće poguban uticaj na ekonomiju, smatra Pič.

Prema posljednjem izvještaju analitičkog centra "Polisi eksčejndž", podvodne mreže u svijetu sadrže 213 nezavisnih sistema kablova i više od 877.000 kilometara optičkih kablova.

Novine "Vzgljad" su ranije pisale da će se Rusija vratiti među vodeće zemlje u podvodnim istraživanjima na velikim dubinama, te da se u SAD paralelno s tim počelo govoriti o nekim ruskim sistemima koji bi mogli predstavljati prijetnju bezbjednosti zemalja Sjevernoatlantskog saveza.

Izvor: Srna