latinica  ћирилица
18/12/2017 |  10:36 ⇒ 12:37 | Autor: RTRS

Nema podrške Hrvatske istragama u Posavini

Okružno javno tužilaštvo u Doboju nije dobilo nikakav odgovor hrvatskih pravosudnih institucija na zamolnice za ispitivanje osumnjičenih u 12 predmeta koji se tiču ratnih zločina u BiH.
Okružno tužilaštvo Doboj - Foto: RTRS
Okružno tužilaštvo DobojFoto: RTRS

Portparol dobojskog Okružnog javnog tužilaštva Slobodanka Lukić rekla je da je riječ o osumnjičenima koje to tužilaštvo tereti za ratni zločini protiv civilnog stanovništva počinjen u proteklom ratu na području Broda, Dervente i Odžaka, piše "Glas Srpske".

"Riječ je o 12 predmeta ratnih zločina u kojima vodimo istragu protiv osumnjičenih lica za koja smo saznali da žive u Hrvatskoj. Na naše zamolbe još nije odgovoreno", navela je Lukićeva.

Zamolnice su upućene nadležnim pravosudnim institucijama u Hrvatskoj na osnovu protokola o saradnji u gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, zaključenog 3. juna 2013. godine između tužilaštava BiH i Hrvatske.

U informaciji Nadzornog tijela za praćenje sprovođenja strategije za rad na predmetima ratnih zločina navedeno je da je 2015. godine došlo do potpunog zastoja u saradnji sa Hrvatskom u primjeni instituta međunarodne pravne pomoći i realizaciji ugovorenog protokola, zbog čega je tužilaštvima u BiH onemogućeno dalje postupanje u određenom broju predmeta ratnih zločina.

"U Hrvatskoj nije postupano u devet predmeta Tužilaštva BiH u vezi sa primjenom instituta međunarodne pravne pomoći i u sedam predmeta u kojima je tražena primjena protokola", ističe se u informaciji.

U tom dokumentu je navedno i da, osim Okružnog tužilaštva u Doboju, na čije zamolnice nije odgovoreno, probleme u saradnji sa Hrvatskom imaju i tužilaštva Srednjobosanskog, Posavskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona i Tužilaštvo Brčko distrikta.

Nadzorno tijelo je o blokadi sa hrvatske strane obavijestilo Savjet ministara BiH kako bi bile preduzete mjere s ciljem nastvaka saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Hrvatsku je zbog nesaradnje prošle godine opomenuo i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc. Iako je to naveo u svom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN, ništa nije promijenjeno u odnosu Hrvatske prema predmetima ratnih zločina, navodi "Glas Srpske"

Izvor: SRNA