latinica  ћирилица
18/12/2017 |  11:05 ⇒ 13:49 | Autor: RTRS

Završeni projekti regionalnog razvoja i saradnje "Birač" (VIDEO)

Na trodnevnom regionalnom sastanku u Bijeljini završeni su projekti regionalnog razvoja i saradnje "Birač". Projekat je zajednička inicijativa UNICEF-a, UNDP-a i UNHCR-a, a najveći dio sredstava za njegovu realizaciju je obezbijedila Vlada Holandije.
Projekat Birač - Foto: RTRS
Projekat BiračFoto: RTRS

Projekat "Birač" obuhvatio je opštine: Vlasenica, Milići, Srebrenica, Bratunac, kao i grad Zvornik. U okviru projekta oformljene su opštinske komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju. U cilju jačanja sistema socijalne zaštite i inkluzije, kreirani su akcioni planovi za svaku opštinu. UNICEF-ova komponenta projekta je bila: Јačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije na području regije Birač.

"Što se UNICEF-a tiče, nas primarno zanimaju reforme, sistemske promjene u okviru sektora socijalne dječje zaštite, zdravstva i obrazovanja", navela je voditeljica programa socijalna zaštita i inklzija UNICEF-a BiH Selma Kazić.

U okviru projekta, za potrebe centara za socijalni rad su nabavljena terenska vozila, predškolske ustanove su opremljene potrebnim didaktičkim materijalom, mladi su obučavani kako bi mogli preuzeti liderske uloge, a realizovan je i niz aktivnosti na pospješivanju kulturnog, sportskog i ekološkog sektora.

"Ono što smatramo, možda, najvećom vrijednošću projekta, jesu te sistemske promjene, jeste to što su sve opštine, učesnice u projektu, preuzele ovu našu metodologiju", isakla je  koordinator komponente jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije projekta "Birač" Јasmina Babić.

Udruženju roditelja hendikepirane djece i omladine "Leptir" iz Srebrenice projekat je omogućio da, kako kažu, budu "vidljivi". Veliku ulogu su imali i mediji koji su sve vrijeme pratili aktivnosti projekta.

"Moram da pohvalim medije u ovoj priči. Znači, od početka osnivanja Udruženja 'Leptir', a i ovom projektu su nam mnogo pomogli – da ova populacija bude vidljiva", izjavila je Željka Katanić iz Udruženja "Leptir".

Realizacija projekta „Birač“ počela je prije četiri godine a njegov osnovni cilj je bio da se postigne integrisani razvoj regije, sa naglaskom na socijalni i ekonomski razvoj, koji su bitan segment svakog razvoja.